Dingen om te doen in Berlijn: 10 tips voor toeristen (bezichtigingen en attracties)

Ervaar de scheiding tussen Oost en West in het DRR Museum

Als je interesse hebt in en meer wilt weten over het leven in Berlijn tijdens de Sovjet bezetting, moet je naar het DDR Museum in Berlijn gaan. Je kunt tentoonstellingen zien die tonen hoe Berlijn eruitzag tijdens de bezetting. Stasi-officieren, afgeluisterde telefoons en de Trabant auto zijn maar een paar van de dingen die je in dit museum tegenkomt.

Ga Naar Checkpoint Charlie en loop langs de Berlijnse Muur

Checkpoint Charlie De Berlijnse muur was bijna helemaal verwoest na het einde van de Sovjet bezetting, maar er is een deel van de muur bewaard gebleven en opnieuw opgebouwd, zodat het niet vergeten zal worden. Dit deel staat op de zuidelijke grens van Wedding en Mitte en je kunt ook de oude grenscontrole tussen Oost en West zien: Checkpoint Charlie. Dit is een zeer populaire plek onder toeristen en er is ook een toeristencentrum waar je meer te weten kunt komen over de muur en zijn geschiedenis. Voor mensen die behoefte hebben aan overzicht en die de omgeving goed willen bekijken is het een idee om over de Berlijnse Muur te lopen. Het pad ligt aan de wijk Freidrichshain-Kreuzberg.

Kijk uit over heel Berlijn vanaf de Tv toren Berliner Fernsehturm

In 1969, midden in de verdeling tussen Oost en West, stond de televisietoren in Oost Berlijn. De toren zou een monument van de GDR worden en de architectuur was sterk gebaseerd op de interesse in de ruimte van de Sovjet Unie. De Fernsehturm is in totaal 368 meter hoog en is daarmee het hoogste bouwwerk van Duitsland. Het wordt tegenwoordig met name gebruikt voor televisie uitzendingen en het uitzenden van mobiele signalen, maar het is ook een populaire uitkijkplaats voor toeristen. In de toren zit ook het Telecafé waar je wat kunt eten en drinken. Wanneer je prachtig wilt uitkijken over heel Berlijn moet je echt een bezoek brengen aan deze speciale Tv toren. Kaartjes kunnen ter plekke gekocht worden, maar ook online.

Ga onder de stad

Berlijn is een stad vol bewaard gebleven ondergrondse gangen en kamers. Onder de stad liggen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, ontsnappingstunnels uit de tijd van de verdeling tussen Oost en West, overblijfselen uit de Koude Oorlog, ondergrondse fabrieken en nog veel meer. Als je meer te weten wilt komen over de geheimen van Berlijn, kun je een rondleiding volgen waar je alle ondergrondse historische overblijfselen kunt bekijken. Meer informatie over deze rondleidingen kun je online vinden, of bij toeristen infopunten in Berlijn.

Bezoek een van de prachtige meren rondom Berlijn

Berlijn heeft duizenden omliggende meren en veel daarvan zijn erg mooi en zeker een bezoekje waard. Je kunt er, afhankelijk van het seizoen, verschillende activiteiten ondernemen. In de winter en de herfst kun je er lekker wandelen. Maar in de lente of de zomer kun je zwemmen of een kano of kayak huren en over het water varen. Wat je er ook wilt doen, je kunt er in ieder geval even bijkomen van de drukte van de stad en genieten van de frisse lucht en het Duitse platteland.

Ga winkelen in Ku'damm

Kurfürstendamm Kurfürstendamm, of Ku'damm zoals de inwoners van Berlijn het noemen, is de meest beroemde winkelstraat in Berlijn en kan vergeleken worden met de Champs-Élysées in Parijs. In de Ku’damm vindt je heel veel winkelcentra en winkels met allerlei producten, van kleding en mode tot elektronica, maar er zijn ook cafés, restaurants en hotels. Kurfürstendamm is in totaal 3,5 km lang.

Geproduceerd voedsel bij Markthalle 9

In de laat 19e eeuw werden veel hallen gebouwd in Berlijn in verband met hygiënekwesties op de openluchtmarkten. In totaal werden er 13 verschillende markthallen gebouwd, maar daar zijn er nu nog maar 2 van over en een hiervan is Markthalle neun (9), welke in 1891 gebouwd werd. In Markthalle neun kunnen bezoekers lokaal geproduceerd voedsel eten. Op donderdag vindt “Street Food Thursday” plaats en wordt er extra eten bereid dat je kan proberen.

Bekijk of neem deel aan het spektakel in Tempelhofer Freiheit Park

Tempelhofer Freiheit Park Een bezoekje aan het Tempelhofer Freiheit Park staat garant voor een toffe en bijzondere ervaring. Tempelhofer Freiheit Park is het voormalige Tempelhof Vliegveld dat veranderd is in een groot activiteitenpark waar je verschillende sporten kunt uitproberen. Op de oude landingsbaan kun je joggen, skaten, fietsen, kiteboarden, wandelen en nog veel meer. Het is misschien interessant om te weten dat het vliegveld in 1930 gebouwd is en dat het in die tijd een van de meest geavanceerde vliegvelden ter wereld was. Tijdens de Sovjet blokkade in 1949 werd het vliegveld gebruikt door de Amerikanen en speelde het een belangrijke rol in de beveiliging van West Berlijn.

Bezoek het Reichstag gebouw

Reichstag gebouw Het Reichstag gebouw is gratis te bezoeken. Reichstag is het Duitse parlement en hier komt het Huis van Afgevaardigden samen om belangrijke beslissingen te nemen over Duitsland. Het gebouw is in 1894 gebouwd en heeft onder andere de Tweede Wereld Oorlog en de verdeling van Duitsland tijdens de Sovjet bezetting doorstaan. Bezoekers kunnen op het dak van het gebouw gaan staan voor een prachtig uitzicht over Berlijn. Je kunt ook in de pas gebouwde glazen koepel om over Berlijn uit te kijken, of om naar beneden de plenaire vergaderzaal in te kijken. Als je van kunst houdt kun je de verschillende schilderijen en kunstwerken van huidige kunstenaars bekijken die tentoongesteld zijn in het gebouw.

Bezoek het prachtige Museumsinsel

Museumsinsel Het Museumsinsel, of, vrij vertaald, het Museumeiland, is een eiland met vijf verschillende musea in centraal Berlijn. Het Museuminsel is eigenlijk geen op zichzelf staand eiland, maar het Noordelijke deel van het eiland Spreeinsel, gelegen in de rivier de Spree. De vijf musea op het eiland worden gezien als een van de besten ter wereld en bestaan uit het Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode-Museum en Pergamonmuseum. Het hele complex staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een attractie op zich. Ook als je niet van musea houdt kun je hier toch een bezoek aan brengen voor de prachtige omgeving en architectuur. Hieronder geven we informatie over elk museum op het Museuminsel:

Altes Museum (Het Oude Museum)

Het Altes Museum is het oudste museum op het Museumsinsel en werd in het begin van de 19e eeuw gebouwd door Frederick William III van Prussia. Het museum bestaat uit twee verdiepingen en er is een grote tuin bij. De tentoongestelde werken bestaan met name uit Egyptische, Griekse en Romeinse beeldhouwwerken.

Neues Museum (Het Nieuwe Museum)

Het Neues Museum werd gebouwd in 1859, ongeveer 60 jaar nadat het Altes Museum voltooid was. Het grootste deel van het museum werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is daarna opnieuw opgebouwd en werd in 2009 opnieuw geopend. De meeste werken in het Neues Museum zijn vergelijkbaar met die in het Altes Museum en je kunt hier vooral Egyptische en prehistorische collecties bekijken.

Alte Nationalgalerie (De Oude Nationale Galerij)

De Alte Nationalgalerie opende haar deuren in 1876 en bestond op dat moment alleen uit kunst gedoneerd door de bankier Joachim HW Wagener. Ook al was dit museum vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft het sindsdien een groot aantal restoraties ondergaan, het is nu helemaal klaar. In het museum vind je een grote collectie schilderijen uit de 19e eeuw.

Bode-Museum

Het Bode-Museum was voltooid in 1904 en werd oorspronkelijk het Kaiser-Friedrich-Museum genoemd, naar Frederick III van Duitsland. In 1956 werd de naam veranderd in Bode-Museum om de eerste curator van het museum, Wilhelm von Bode, te eren. Wilhelm von Bode stond er bekend om dat hij graag verschillende soorten kunst samenbracht in de tentoonstellingen en daardoor heeft het museum een grote collectie, waaronder verschillende beeldhouwwerken, Byzantijnse kunst, gotische kunst, kunst uit de renaissance en barokke kunst. Er is ook een collectie munten en medailles.

Heb je iets aan deze tips over Berlijn? Zo ja, deel dit artikel dan op Facebook of Google+ :)

Reistips