8 tips voor dingen om te doen als toerist in Dublin (Bezienswaardigheden en Activiteiten)

Bezoek het Guinness Storehouse

Het Guinness Storehouse is een van de grootste trekpleisters van Dublin waar elk jaar duizenden bezoekers naartoe gaan. Je kunt hier zien hoe het donkere Guinness beer geproduceerd wordt en meer te weten komen over de geschiedenis ervan. Het bier wordt al sinds de 17e eeuw in deze brouwerij gebrouwen en Guinness lijkt nog steeds net zo populair te zijn. Het oude historische gebouw heeft zeven verdiepingen en is aantrekkelijk en interessant gemaakt voor toeristen. Na je bezoek kun je alles leren over hoe bier gemaakt wordt en hoe het productieproces verloopt. Ook is er natuurlijk een glas Guinness (een pint) bij binnenkomst waar je van kunt genieten op het geweldige dakterras vanaf waar je een prachtig uitzicht over Dublin hebt.

Bekijk de legendarische St Patrick’s Cathedral

De St Patrick’s Cathedral is een zeer oude kerk die vaak in verband gebracht wordt met mythes en legenden. Volgens de traditie doopte St. Patrick, de beschermheilige van Ierland, de ongelovige Ieren hier. Sinds de 4e eeuw staat hier al een kerk, maar het huidige gebouw komt uit het begin van de 12e eeuw. De kathedraal is meerdere keren gerenoveerd en gerestaureerd en het is een mengeling van verschillende bouwstijlen. Het is, net als veel andere oude kerken, in het verleden vernield en vervallen. Het is onder andere gebruikt door Oliver Cromwell als stallen voor zijn paarden tijdens zijn bezoek in de 16e eeuw. Het gebied om de kerk heen is tegenwoordig begaanbaar en je kunt het graf van Jonathan Swift bezoeken en zijn oude inscripties bekijken. Jonathan Swift was een Iers-Britse priester, schrijver en satiricus die actief was in de 16e en 17e eeuw.

Ga naar Ardgillan Castle

Ook al ligt het net buiten Dublin (ongeveer een half uur met de bus), toch behoort Ardgillan Castle tot de toeristische attracties van Dublin. Het kasteel is gigantisch en is in de 17e eeuw gebouwd en later verbeterd. Op dit moment is de begane grond toegankelijk voor publiek en je kunt er rondleidingen volgen om meer te weten te komen over het kasteel. Ook kun je in de omgeving bij een van de zogenaamde “tea rooms” gaan zitten of rondwandelen in de mooie omgeving en de parken. De Rozentuin is zeer populair vanwege de mengeling van kleuren en geuren. Er zijn ook verschillende mooie fietspaden en wandelroutes rondom het kasteel. Het landschap is prachtig en je kunt vanaf hier gemakkelijk op het strand komen.

Verken het Trinity College

Het Trinity College is een universiteit die in de 15e eeuw opgericht is en het is tegenwoordig een zeer populaire trekpleister. De gebouwen en omgeving zijn erg mooi en bezoekers kunnen er veel verkennen. Er zijn rondleidingen die je op eigen houtje kunt volgen als je de bibliotheek wilt bezoeken waar je onder andere The Book of Kells kunt bekijken. Dit boek bevat de vier Gospels en andere geschriften. Deze boeken, welke uit vier delen bestaan, zijn erg mooi en sierlijk. Men denkt dat ze uit de 8e eeuw komen en ze zijn in verschillende kloosters in zowel Ierland en Engeland geschreven. Het Trinity College houdt ook meerdere tentoonstellingen met verschillende thema’s. Het voelt alsof je een andere wereld betreedt als je deze prachtige bibliotheek en campus binnenkomt.

Bezoek de Dublin Zoo

Deze oase ligt midden in Dublin, in het Phoenix Park, waardoor het gemakkelijk te bereiken is vanuit het centrum van de stad. Dublin Zoo heeft zijn best gedaan een interessante dierentuin op te zetten waarin het natuurlijke leefgebied van de dieren te zien is. Hier kun je door de Afrikaanse savanne lopen met giraffen en zebra’s of Kaziranga bezoeken; het bos waar de Aziatische olifant woont. Er zijn veel verschillende exotische dieren te vinden, zoals rode tijgers, nijlpaarden, tijgers en verschillende soorten apen en gorilla’s. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd, met name voor de jonge bezoekers. De Dublin Zoo bestaat al sinds de 18e eeuw en doet veel om bedreigde diersoorten te beschermen. Er zijn momenteel ongeveer vierhonderd dieren in het park te vinden.

Verken de Old Jameson Distilleerderij

Ierland staat bekend om zijn goede whisky en Jameson is een van de oudere en populairdere whisky’s. Hier kun je de distilleerderij bezoeken en een rondleiding volgen waar je kunt zien hoe deze drank gemaakt wordt en wat het anders maakt dan andere whisky. Je kunt de whisky natuurlijk ook proeven en je krijgt er zelfs een certificaat van de officiële Ierse whisky tester. Na je bezoek kun je een drankje drinken in een van de drie bars. Omdat er whisky’s van verschillende kwaliteitsniveaus zijn in hetzelfde bedrijf, is het interessant om te zien wat het verschil hiertussen is. Er is ook een erg leuk lunchrestaurant, het 3rd Still Restaurant, van waaruit je over de distilleerderij uitkijkt.

Drink een biertje in de beste pub van Ierland

Brazen Head bestaat al sinds 1198 en het is officieel de oudste pub van Ierland. Hier kun je veel typische Ierse specialiteiten eten en drinken. De pub serveert zowel traditionele als moderne gerechten. Beef Stew met Guinness is er een van. Elke avond is er live muziek wat erg gezellig is. Er zijn eigenlijk heel veel leuke pubs in Dublin; het is onderdeel van de cultuur om gezellig wat te gaan drinken met vrienden. Dublin staat bekend om zijn gezellige pubs, vooral in het Temple Bar gedeelte waar altijd wel iets te doen is en je zowel inwoners als toeristen kunt ontmoeten. Dit deel is vooral populair onder de jeugd.

Bezoek het Postkantoor (The General Post Office (GPO))

Het lijkt misschien raar om een postkantoor te bestempelen als toeristische bezienswaardigheid, maar het gebouw van The General Post Office is echt iets bijzonders. Het is een erg oud en mooi gebouw uit de 18e eeuw en is bovenal van historische waarde. In 1916 vond er in Ierland een opstand plaats, de Paasopstand, waarin de Ierse rebellen afstand wilden nemen van de Britse regering. De opstand liep niet goed af voor de Ieren en een van de leiders, James Connolly, bezette het postkantoor met een groep mannen en sloot zichzelf daar op. Toen de Britten kwamen en de opstand doorbraken, vielen er veel doden en gewonden, maar het neemt nog steeds een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Ierland. Je kunt de kogelgaten in de gevel van het postkantoor nog zien en de volksopstand is afgebeeld op verschillende schilderijen in het gebouw.

Heb je iets aan deze tips over Dublin? Zo ja, deel dit artikel dan op Facebook of Google+ :)

Reistips