8 tips voor dingen om te doen als toerist in Gdansk (Bezienswaardigheden en Activiteiten)

Het Ambermuseum

Je kunt overal langs de Baltische kust amber vinden, maar in Polen en Gdansk staat een van de weinige musea die volledig gewijd zijn aan het “Baltisch Goud”. Het Ambermuseum in Gdansk is vier verdiepingen hoog en heeft veel interessante afdelingen. Je kunt er onder andere dieren en planten zien die ingekapseld zijn in amber. Dit is erg leuk, omdat je de versteende dieren en planten vanuit alle hoeken kunt bekijken en het is net of je er met een vergrootglas naar kijkt. Je kunt er ook verschillende voorwerpen van amber bekijken, van lepels tot gitaren, gemaakt door verschillende kunstenaars. Er is ook een grote expositie van amber sieraden. Het gebouw heeft zijn eigen geschiedenis (net als de Martelkamer) en er zijn aparte tentoonstellingen over te bekijken in het museum.

De Oliwa Kathedraal

De Oliwa Kathedraal in Gdansk is een beroemde en populaire kathedraal. Haar geschiedenis gaat terug tot de 12e eeuw en het is gedurende de jaren heen een natuurlijke verzamelplaats voor de stadsbewoners geworden. Net als bij vele kerken in Europa het geval is, is de Oliwa Kathedraal meerdere keren afgebrand en opnieuw opgebouwd. De huidige kerk is gebouwd nadat de vorige afgebrand was tijdens een opstand in 1577. Het gebouw heeft de vorm van het Latijnse kruis en is erg lang en smal; meer dan honderd meter lang en maar acht meter breed. Met zijn lengte is het de langste kerk van Polen. In de kerk staan twee mooie altaren: een Barokke uit 1688 en een in de Renaissance stijl uit 1606. De grootste bezienswaardigheid is misschien wel het orgel. Het is in dertig jaar gebouwd en is beroemd om zijn prachtige tonen. Het orgel wordt bijna elke dag gebruikt en als je geluk hebt kun je de kathedraal tijdens een optreden bekijken.

Het Centrum voor Europese Solidariteit

Het Centrum voor Europese Solidariteit is een erg interessante plek om te bezoeken wanneer je de huidige geschiedenis op een intense manier wil beleven. Het museum toont niet alleen de Poolse geschiedenis (zoals de naam al suggereert) maar de geschiedenis van de hele Europese bevolking. Hier kunt je films en computerprogramma’s bekijken waarin de Poolse ontwikkeling te zien is en de stappen die Polen ondernomen heeft op weg naar enorme veranderingen in de maatschappij, maar je ziet er vooral interessante dingen over de Vakbond Solidariteit en de stakingen en opstanden bij de Lenin scheepswerf in Gdansk. Hier zie je onder andere de hekken van de scheepswerf en een monument dat gewijd is aan de overleden werknemers. Als je een bezoek brengt aan het museum, neem dan een audiogids (bij de toegangsprijs inbegrepen) mee om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de verschillende exposities. Het museum ligt een klein stukje buiten het stadscentrum en je kunt er het makkelijkst met de taxi komen.

Murale Gdansk Zaspa

Murale Gdansk Zaspa is een van de voorsteden van Gdansk die in een toeristische trekpleister is veranderd. Oorspronkelijk was Murale Gdansk Zaspa precies hetzelfde als de andere voorsteden met hoge gebouwen in een saaie omgeving. Op een bepaald moment werd het toegestaan om grote muurschilderingen te maken op de huizen waardoor deze voorstad een stuk mooier en aantrekkelijker werd voor bezoekers. De schilderingen zijn gigantisch en er worden belangrijke onderwerpen uit de Poolse geschiedenis in vertoond. Er zijn meerdere beschilderde gebouwen en je hebt wel een uur of twee nodig om alles te kunnen zien. Naast het bekijken van deze prachtige muurschilderingen is het ook een uitgelezen kans om te zien hoe de bevolking van Gdansk leeft buiten het stadscentrum. Om hier te komen neem je de trein naar Zaspa en daarna is het nog een klein stukje lopen naar deze hoge gebouwen.

De Oude Stad

De Oude Stad is de meest magische wijk van Gdansk waar je kunt wandelen tussen de mooie oude huizen, prachtige oude kerken, kleine winkeltjes, restaurantjes, patisserieën en nog veel meer. Net als in veel andere delen van Polen werd de Oude Stad van Gdansk tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Nu zie je er een mengeling van erg oude gebouwen die de oorlog hebben overleefd en gereconstrueerde gebouwen welke geheel of gedeeltelijk vernietigd zijn geweest. Er hangt een hele fijne sfeer in de Oude Stad en ook al is het niet zo groot, toch kun je je hier uren vermaken. Het is zeker aan te raden om in een gezellig restaurantje te gaan eten of buiten op het terras. Ook kun je hier amber kopen bij de winkeltjes die “Baltisch goud” verkopen. Trek comfortabele schoenen aan want de straten van de Oude Stad bestaan uit kinderkopjes.

Oliwa Zoo

Als je kinderen hebt of van dieren houdt is Oliwa Zoo vast een van jouw hoogtepunten van Gdansk. Oliwa Zoo werd officieel geopend in 1945 en vele jaren lang was het niet zo’n bijzondere dierentuin. Maar pasgeleden is er geïnvesteerd in de dierenverblijven waardoor Oliwa Zoo een van de grootste dierentuinen van Polen is geworden. Je vindt er zebra’s, tijgers, giraffen, olifanten, apen, leeuwen en nog veel meer dieren. Er zijn in totaal meer dan duizend dieren in Oliwa Zoo. Voor kinderen zijn er speciale gedeeltes en activiteiten zoals de kinderboerderij, pony rijden en speeltuinen.

Mariakerk

De Mariakerk is een bezienswaardigheid die je niet mag missen wanneer je in Gdansk bent. Dit is de grootste stenen kerk ter wereld en er kunnen 25.000 bezoekers in. Hier kun je het prachtige gebouw bekijken met alle mooie schilderingen en beeldhouwwerken en de astronomische klok die in de kerk aanwezig is. Afhankelijk van het seizoen zijn er verschillende dingen te zien en te doen. Met Kerst zie je er bijvoorbeeld een prachtige kerststal op ware grootte en als je de kerk in de zomer bezoekt kun je de kerktoren beklimmen van waar uit je een prachtig uitzicht hebt over Gdansk. Omdat de kerk van steen is kan het er in de winter erg koud zijn, dus kleed je warm aan.

Artushof

Het Artushof is een groot gebouw in Gotische stijl in het stadhuis van Gdansk. Het Artushof is in de 13e eeuw gebouwd en is een voormalig gerechtshof en ontmoetingsplaats voor koopmannen en stadsbewoners. De naam Artushof komt van de middeleeuwse legende van Koning Arthur. Het gebouw is vernietigd tijdens een van de aanvallen van het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar na de oorlog is het opnieuw opgebouwd. Bezoekers kunnen het gebouw betreden en er het Dwor Artusa’s museum bezoeken. Daar zijn verschillende prachtige schilderwerken en beeldhouwwerken te bekijken en boven is een afdeling waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Polen. Een bezoek aan het museum hoeft niet lang te duren; een uur is meestal voldoende.

Heb je iets aan deze tips over Gdansk? Zo ja, deel dit artikel dan op Facebook of Google+ :)

Reistips