7 tips voor dingen om te doen als toerist in Krakau (Bezienswaardigheden en Activiteiten)

Verken de zoutmijn in Wieliczka

Deze hele populaire toeristische bezienswaardigheid ligt niet ver buiten de zoutmijn van Krakow in Wieliczka. Elk jaar komen hier meer dan een miljoen bezoekers om een van de oudste zoutmijnen ter wereld te zien wiens geschiedenis terug gaat tot in de 10e eeuw. De mijn werd officieel geopend in de 12e eeuw, maar er is bewijs dat de zoutmijn al in 1040 ontgonnen werd. Gedurende de eeuwen heeft de mijn veel banen gecreëerd voor verschillende generaties Polen en heeft het veel inkomen gegenereerd voor de Poolse monarchie. De mijn werd gebruikt tot 1996 toen hij gesloten werd vanwege de ernstig lage zoutprijs. Misschien wel het meest interessant om te doen als bezoeker is het bekijken van de fascinerende restanten die er nog steeds zijn. Veel mijnwerkers waren Katholieken en toen ze zich realiseerden dat het veel te veel tijd in beslag nam om buiten de mijn deel te nemen aan religieuze activiteiten hebben ze de kerk naar de mijn gehaald. Ze beitelden onder andere een grote kathedraal, standbeelden etc. uit. Dankzij alle architecturale en culturele waarde die achter is gebleven staat de zoutmijn nu op de Werelderfgoedlijst.

Bezoek de Joodse Wijk

Een deel van Krakow dat je niet mag missen is de Joodse Wijk. De Joodse Wijk is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Polen omdat het land veel Joodse inwoners telt die hun stempel gedrukt hebben op steden en de gehele Poolse samenleving. Je kunt er zien hoe Joodse mensen leefden en hoe ze tegenwoordig in Polen leven. Als je in de stad bent kun je de Izaak Jakubowicz Synagoge bezoeken die de oudste in de stad is (gebouwd in 1638). De synagoge geeft het Joodse leven en de geschiedenis van het land op een mooie manier weer. Het is interessant om te weten dat de Joodse Wijk zeer populair is onder de jongere mensen in Krakow en er is volop nachtleven en geweldige restaurants die goed eten serveren. De prijs van het eten is over het algemeen lager dan in andere delen van de stad.

Laat je fascineren door de Oude Stad (Stare Miasto)

Na de Tweede Wereldoorlog was Krakow een van de steden in Polen die het meest gespaard is gebleven van de bommen en vernietiging. Alleen de bruggen en vliegvelden rondom de stad werden tijdens de oorlog vernietigd. De stad zelf bleef ongedeerd. Vanwege het feit dat het stadscentrum volledig gespaard bleef, zijn alle erfgoederen in de stad bewaard gebleven. Stare Miasto, oftewel de Oude Stad, is het oudste deel van Krakow en werd gesticht in de 12e eeuw. Hier kun je gezellig rondwandelen en de prachtige middeleeuwse architectuur bekijken. Er is overal geweldige architectuur te zien, evenals kleine souvenirwinkeltjes, musea, bars en restaurants met leuke terrasjes. Wanneer je in deze wijk bent begrijp je meteen waarom Krakow als een van de mooiste steden van Europa gezien wordt. De Oude Stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er zijn verschillende bezienswaardigheden die je hier kunt ontdekken. Hieronder drie tips:

Marktplein (Rynek Główny)

Je kunt het gigantische Marktplein dat zich uitstrekt over de Oude Stad bijna niet missen. Dit plein is een van de grootste en veruit de grootste dat zijn oorsprong vindt in de Middeleeuwen. Het plein beslaat 40.000 vierkante meter. Krakow Marktplein is een ontmoetingsplaats en inwoners van de stad zien elkaar hier dagelijks in een van de vele barretjes, restaurants en café’s.

Krakow Lakenhal (Sukiennice)

Krakow Lakenhal is een groot gebouw dat in de gouden eeuw van Polen gebouwd is en in de 14e eeuw een belangrijk internationaal handelscentrum was. Er werden exotische goederen ingekocht en verkocht zoals zijde, specerijen, leer en wax welke geïmporteerd werden uit het Oosten. Op de begane grond kun je nu nog voelen hoe het was om goederen te kopen in dit historische handelscentrum, maar in plaats van exotische spullen uit het Oosten kun je hier nu cadeaus en souvenirs kopen. Boven vind je het National Museum met een grote collectie Poolse schilderijen en beeldhouwwerken. De ingang naar dit nieuwe en spectaculaire museum Rynek Underground ligt ook in de Krakow Lakenhal. Het museum ligt op het plein en er zijn een aantal fantastische tentoonstellingen te zien over het leven in de Middeleeuwen.

Mariakerk

De Mariakerk ligt midden in de Oude Stad en is een stenen kerk in Gotische stijl die laat in de 12e eeuw gebouwd is. Het is een prachtig gebouw en behoort tot een van de hoofdbezienswaardigheden van Krakow. In de kerk staat het oudste houten gotische altaar in Europa dat op zichzelf al een fantastische bezienswaardigheid is. Elk uur wordt er een melodie op de trompet gespeeld vanuit de hoogste kerktoren. In het midden van het lied wordt de melodie onderbroken als eerbetoon aan een trompettist die neergeschoten is toen hij in de toren aan het spelen was terwijl de Mongolen Krakow binnenvielen.

Bekijk het spectaculaire Wawel

Wawel is een gebouwencomplex op een heuvel ten zuiden van de Oude Stad. Op de heuvel liggen nog twee beroemde bezienswaardigheden van Krakow: het bekende Koninklijke Kasteel en de kathedraal. Het kasteel is een prachtig gebouw dat tot de 15e eeuw het machtscentrum van Polen was waar de Poolse koningen eeuwenlang zaten en het land regeerden. Het kasteel werd in de 16e en 17e eeuw gedeeltelijk verwoest toen Zweden Polen binnenviel. De kathedraal is ook een erg mooi gebouw dat vooral bekend is vanwege de heersers en belangrijke mensen uit de geschiedenis die hier begraven liggen, maar ook vanwege alle kroningen die plaatsvonden binnen deze kerk. Bezoekers kunnen de kerktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over Krakow en tegelijkertijd de tien ton grote bel Sigismund bewonderen. De rivier Vistula loopt langs de voet van de heuvel en dit is een fijne plek om je batterij op te laden voor een nieuw avontuur in de straten van Krakow.

Heb je iets aan deze tips over Krakau? Zo ja, deel dit artikel dan op Facebook of Google+ :)

Reistips