Dingen om te doen in Liverpool: 15 tips voor toeristen (bezienswaardigheden en attracties)

Bezoek het Museum of Liverpool

Museum of Liverpool Een goede plek om je verblijf in Liverpool te beginnen is in het Museum of Liverpool. In dit museum leer je alles over Liverpool en over de unieke dingen die de stad aan de wereld heeft bijgedragen. De focus ligt vooral op de manier waarop sport en creativiteit de stad gevormd hebben. Het museum is geschikt voor alle leeftijden en er zijn veel dingen te doen voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt hier onder andere zien: de scene waarin John Lennon en Paul McCartney elkaar voor het eerst ontmoetten, een van de eerste locomotieven ter wereld, football foto’s uit de geschiedenis van het Football in Liverpool, een groot beeldhouwwerk van de bekende Livebird en nog veel meer. Daarnaast worden er 360º films vertoond over de Beatles en football in Liverpool.

Ga op Magical Mystery Tour

Als je van de Beatles houdt en interesse hebt in hun leven in Liverpool kun je deelnemen aan de zogenaamde Magical Mystery Tour. Tijdens deze tour bezoek je verschillende plekken in Liverpool waar de leden van de Beatles hun leven hebben doorgebracht. Zo ga je bijvoorbeeld naar de plaatsen waar ze geboren zijn, de scholen waarop ze gezeten hebben en hun familie. Tijdens de tours wordt veel verteld over de plaatsen die bezocht worden. De Magical Mystery Tour is misschien wel je favoriete attractie van Liverpool, vooral als je een echte Beatles fan bent.

Bezoek Chinatown

Chinatown Zoals vele andere grote steden ter wereld heeft Liverpool ook een wijk met Chinese invloed. China Town in Liverpool is de oudste in Europa en de eerste Chinezen vestigden zich hier aan het begin van de 19e eeuw. Wat ook bijzonder is, is de entree tot de wijk welke versierd is met een grote Chinese boog. Deze boog kreeg Liverpool van Shanghai in 2000 en het is de grootste Chinese boog buiten China. In China Town kun je rondlopen in de winkeltjes of dineren in de verschillende restaurants. De prijzen voor eten liggen over het algemeen lager dan in de rest van de stad en een diner slaat niet meteen een gat in je portemonnee.

Bekijk de prachtige Liverpool Cathedral

Liverpool Cathedral De Liverpool Cathedral is een prachtige kerk in het centrum van Liverpool en het is de grootste kerk van Engeland en de grootste Anglicaanse kerk ter wereld. De kerk is gebouwd door de ingenieur Sir Gilles Gilbert Scott, die ook de rode telefooncel en het Bankside Power Station in Londen (nu Tate Modern) ontwierp. Als je de Liverpool Cathedral bezoekt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zoals de kerkklok en het derde grootste kerkorgel ter wereld en een van de grootste van het Verenigd Koninkrijk met 9765 pijpen. Bezoekers kunnen een 10 minutenlange planetariumfilm over de kerk bekijken, maar krijgen ook de kans de 101 meter hoge kerktoren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over Liverpool en omstreken.

Ontdek Anfield en bezoek het Liverpool FC Museum

Anfield Als het je niet gelukt is om een kaartje te bemachtigen voor een wedstrijd in Liverpool of je gewoonweg meer wilt weten over Liverpool FC kun je een bezoek brengen aan het Anfield Stadion op de dagen dat er geen wedstrijd gespeeld wordt. Je kunt er een rondleiding krijgen en het Liverpool FC museum bezoeken. Als je meegaat met de rondleiding kun je de perskamers, de spelerstunnel met het klassieke “This is Anfield” logo, grote delen van de tribune, het verschil tussen de kleedkamers van de uitspelers en Liverpool en nog veel meer zien. In het footballmuseum in Anfield kun je verschillende delen zien van de 120 jarige geschiedenis van Liverpool FC als een van de beste clubs ter wereld. Het museum is gevuld met foto’s, video’s, verhalen, verschillende spelerstenues en andere interessante dingen. Bovendien kun je een 40-minutenlang verhaal beluisteren door Phil Thompson over hoe het is om een supporter, speler, team captain, assistent coach en hoofdcoach van Liverpool FC te zijn. Het museum biedt ook veel activiteiten voor kinderen aan waaronder interactief football. Als je honger krijgt of zin in een kopje koffie is er het Boot Room Sports Café waar je lekker kunt gaan zitten en bijkomen.

Wandelen over Crosby Beach

Crosby Beach Als je genoeg hebt van de drukte van de stad is het misschien tijd om naar de kust, ten noorden of ten zuiden van de stad, te gaan om lekker te ontspannen op het strand. Het meest populaire strand is Crosby Beach en ligt iets ten noorden van Liverpool. Je kunt heerlijk over het strand wandelen en de Britse zeelucht opsnuiven. Uniek aan Crosby Beach zijn de beeldhouwwerken die op het strand geplaatst zijn. Je kunt ze van dichtbij bekijken.

Klimmen in het Awesome Walls Climbing Centre

Het Awesome Walls Climbing Centre in Liverpool is geweldig voor mensen die houden van avontuurlijke sporten en adrenaline. Het is een klimcentrum met meerdere klimwanden van verschillende moeilijkheidsgraden waar iedereen welkom is; ook als je nog nooit geklommen hebt. Het is zelfs geschikt voor jonge kinderen die het meestal erg leuk en uitdagend vinden om naar boven te klimmen. Er zijn instructeurs aanwezig en de veiligheid wordt goed gewaarborgd.

Ontspan in het prachtige Calderstones Park

Calderstones Park Het Calderstones Park is een van de mooiste parken in Liverpool en is gelegen in het centrum van de stad. Er zijn grote grasvelden, mooie planten en bloemen, indrukwekkende bomen en een rustig meer. Ook zijn er tennisbanen en een speeltuin. Het Calderstones Park is een geweldige plek om heen te gaan als je behoefte hebt om even buiten het centrum te zijn en lekker rond te dwalen in een prachtige en rustige omgeving.

Geniet van watersporten in het Liverpool Watersports Centre

Op ongeveer 15 minuten lopen van Albert Dock in de haven van Liverpool ligt Liverpool Watersports Centre. Dit sportcentrum is volledig gericht op watersporten en je kunt hier verschillende activiteiten op het water uitproberen. Zo kun je er zeilen, windsurfen, speedboat varen, suppen, kanoën, kayakken en nog veel meer. Je kunt er ook zwemmen als je dat wilt. Dit centrum is geschikt voor alle leeftijden.

Speel midgetgolf in de jungle

Als je een paar uur over hebt en zin hebt in een leuke activiteit kun je een bezoekje brengen aan Jungle Rumble Adventure Golf voor een leuke en bijzondere midgetgolf ervaring. Het unieke van deze midgetgolf is dat het volledig in jungle sfeer gemaakt is. Het is er net zo warm als in een echte jungle en je ziet er exotische planten, vulkanen en tempelruïnes. Er zijn twee parcours van 18 banen en het is geschikt voor alle leeftijden. De openingstijden zijn elke dag van 10:00 tot 23:00.

Vermaak je in de Albert Dock

Albert Dock Albert Dock is een groot havencomplex in Liverpool dat bestaat uit meerdere historische gebouwen en pakhuizen. Het gebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en beschikt over de hoogst gewaardeerde gebouwen van Engeland op het gebied van bijzondere nationale architectuur of cultureel belang. Er zijn winkels, restaurants, bars en cafés. Ook liggen er veel musea in de Albert Dock waaronder Beatles Story, het International Slavery Museum, Merseyside Maritime Museum en Tate Liverpool.

Beatles Story

Als je kijkt naar de immense populariteit van de Beatles wereldwijd is het niet verrassend dat dit veruit het populairste museum van Liverpool is. Het vertelt het verhaal over hoe de bekende band ontstond. In Beatles Story kun je zien hoe het Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr en George Harrison lukte om zo’n groot succes te bereiken met The Beatles. Bezoekers kunnen de studio zien waar de Beatles hun eerste album opnamen, de eerste gitaar van George Harrison is te bekijken net als muziekcompilaties en andere interessante dingen. Ook kun je een Beatles souvenir kopen in de museumwinkel.

International Slavery Museum

Een van de donkere periodes in de Europese geschiedenis is die van de slavenhandel tussen Europa, Afrika en Amerika. In het International Slavery Museum kun je veel leren over hoe de slavenhandel verliep en welke rol Liverpool erin speelde. In de verschillende afdelingen van het museum wordt alles uitgelegd; van hoe de slaven leefden voor ze gevangen genomen werden in West-Afrika en hun zware leven op de plantages in de VS tot welke invloed het had op de economie van Liverpool. Er zijn ook verschillende tentoonstellingen waarin je kunt zien op welke manier de slavenhandel nog steeds doorgaat, maar dan in de vorm van mensenhandel, gedwongen arbeid of kinderarbeid.

Merseyside Maritime Museum

Engeland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om de zeevaart en maritieme innovaties. In het Merseyside Maritime Museum zie je het verhaal van Liverpool en het belang van de stad in de wereld. Je kunt veel doen en ontdekken in de verschillende afdelingen van dit museum en na je bezoek weet je een stuk meer over de Britse Koopvaardij, de rol van de Marine in de Atlantische Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, feiten over de geschiedenis van de Titanic, het smokkelen op zee en nog veel meer. Er zijn ook veel interactieve spellen en activiteiten die je kunt doen en de tentoonstellingen veranderen continu.

Tate Liverpool

Tate Liverpool is het belangrijkste kunstmuseum van de stad en een van de meest druk bezochte buiten Londen. Er is vooral moderne kunst te zien met schilderijen en werken van over de hele wereld. Het museum is een onderdeel van Tate en het tentoongestelde komt grotendeels overeen met wat je vindt in Tate Modern in Londen. Er zijn gedurende de jaren verschillende tentoonstellingen gehouden, onder andere van: Gustav Klimt, Pablo Picasso, René Magritte en Claude Monet. Het museum beschikt over een grote collectie Britse kunst met werken van bekende kunstenaars zoals Francis Bacon, Marcel Duchamp, Barbara Hepworth, Henry Moore en Andy Warhol.

Heb je iets aan deze tips over Liverpool? Zo ja, deel dit artikel dan op Facebook of Google+ :)

Reistips