10 tips voor dingen om te doen als toerist in Praag (Bezienswaardigheden en Activiteiten)

Havelske Trziste (Markt)

Wanneer je liever iets authentiekers mee naar huis wilt nemen in plaats van de vele massaproductie souvenirs die je op bijna elke straathoek vindt, kun jet het beste naar Havelske Trziste gaan. Op deze markt vind je van alles; van groente en fruit tot borduurwerk en ander handwerk; perfect als herinnering aan je trip naar Praag. Als niet al je medereizigers van markten houden is dat geen probleem; er zijn genoeg plekken bij de markt waar je kunt genieten van een Tsjechisch biertje.

De Praagse Burcht

In elke stad heb je plekken en bezienswaardigheden die je niet kunt missen. Een van die bezienswaardigheden is de Praagse Burcht. De Praagse Burcht werd in de 12e eeuw gebouwd en diende als woning voor de koningen van de Bohemen, de Heilige Romeinse Keizers en de presidenten van Tsjecho-Slowakije en Tsjechië. Momenteel is het een van de grootste kastelen en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Praag. De architectuur, de grootte en het verhaal dat erachter zit maken dit kasteel bijzonder.

Bar and Books

Een plek die perfect is om naartoe te gaan na een lange dag lopen door Praag is Bar and Books. Het James Bond gehalte is hoog in deze high-class bar en het is perfect als je wilt ontspannen met een glas whisky en een sigaar. Bar and Books is een van de beste en meest populaire bars in Praag en is zeker een bezoekje waard. Je hoeft er natuurlijk geen whisky en sigaren te nuttigen, ze hebben ook verschillende cocktails en Tsjechisch bier.

Boottocht over de Vltava

Als je benen moe zijn van het lopen is een tocht over de Vltava Rivier een perfecte activiteit. Vanaf deze rivier heb je een uniek uitzicht over de stad en je kunt nieuwe details zien die je vanaf het land nooit had kunnen zien. Je kunt roeiboten en kano’s huren tegen relatief lage prijs, maar er zijn ook grotere boten voor meerdere passagiers die dagelijks varen. Voor een meer bijzondere ervaring kun je de Jazz Boat nemen, waar je kunt eten en naar live muziek kunt luisteren terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht over de verlichte stad.

Spooktocht door de Oude Stad

Praag wordt beschouwd als de spookstad van Europa en er wordt gezegd dat de spoken in de Oude Stad ronddwalen. Als je durft kun je een spooktcoht maken door de smalle steegjes en straatjes van de stad. Tijdens de tocht heb je een persoonlijke gids die spookverhalen vertelt over het verleden van Praag. Ook al val je misschien moeilijk in slaap na de spooktocht, toch is dit een bijzondere activiteit om de dag mee af te sluiten voor je terug naar je hotelbed gaat. Je kunt het met het hele gezin doen, maar als je erg jonge kinderen hebt kun je ze beter thuis laten.

Het Dansende Huis

Als je een andere kant van de Oude Stad van Praag wilt zien kun je naar het Dansende Huis gaan. Het Dansende Huis ligt aan de Vltava Rivier en het is een speciaal gebouw met grappige architectuur die heel anders is dan wat je gewend bent. Dat komt doordat het gebouw niet recht is, maar een jelly achtige vorm heeft waardoor het lijkt alsof het danst. De vorm van het huis lijkt op twee dansers en het gebouw staat ook bekend als het “Fred and Ginger House” naar het wereldberoemde danskoppel Fred Astaire en Ginger Rogers. Het huis is ontworpen door Vlado Milunić samen met Frank Gehry.

Oude Stadsplein

Het Starometskà Namesti's Plein ligt in het midden van de Oude Stad en was in de 12e eeuw een van de meest levendige markten. Tegenwoordig is het oude stadsplein een van de meest favoriete bezienswaardigheden onder toeristen. De prachtige architectuur en mooie sfeer in combinatie met de mix van oud en nieuw maken het plein tot een plek die je absoluut niet kunt missen als je in Praag bent. Je kunt hier prachtige foto’s maken met het Oude Stadhuis aan de ene kant en de Tynkerk aan de andere met de Sint-Nicolaaskerk in het midden. Ook vind je hier de beroemde astronomische klok welke bevestigd is aan het Stadhuis.

De Oudnieuwe Synagoge

De Oudnieuwe Synagoge in de Joodse Wijk (ten noorden van de Oude Stad) is de oudste synagoge in Europa die nog in gebruik is. Het gebouw is in 1270 voltooid en is jarenlang een van de belangrijkste verzamelplaatsen voor de Joodse bevolking in Praag geweest. De naam komt uit de tijd waarin het gebouwd werd; toen werd het de “Nieuwe Synagoge” genoemd. Deze naam werd jarenlang door de inwoners gebruikt, maar nadat er diverse nieuwe synagogen in de stad werden gebouwd kreeg het de naam “Oudnieuwe Synagoge”. Buiten de synagoge vind je bezienswaardigheden zoals het Joodse Stadhuis en het Joodse kerkhof ligt er ook dichtbij. Als je in het Joodse stadhuis bent, kijk dan eens naar de klok. Deze bevat zowel Hebreeuwse als Romeinse cijfers.

Karelsbrug

De Karelsbrug kan gezien worden als hét symbool van Praag en het is een zeer populaire toeristische bezienswaardigheid. De brug is in 1357 gebouwd door de toenmalige koning van de Bohemen, Koning Karel IV, ter vervanging van de voormalige Judith Brug, die instortte na het hoogwater in 1342. De Karelsbrug is door de jaren heen onderdeel geweest van meerdere historische evenementen en in 1648 was er een hevig gevecht tussen de Praagse bevolking en het Zweedse leger op de brug. De Karelsbrug is zeer belangrijk geweest voor de inwoners en tot 1841 was het de enige brug over de Vltava Rivier. Momenteel zijn er meerdere bruggen over de rivier, maar de mooiste manier om de Vltava Rivier over te steken is ongetwijfeld over de Karelsbrug. De brug is altijd levendig en je komt er vaak straatartiesten en straatverkopers tegen.

Ga schieten op de schietbaan

Als je van coole actie activiteiten houdt kun je verschillende schietwapens proberen in Praag. In deze activiteit krijg je een stevige dosis adrenaline en zelfs een veiligheidstest om goed te richten. Er worden zogenaamde Praag Schiettrips georganiseerd waar je in een groep naar een schietbaan buiten de stad gaat om verschillende vuurwapens te testen. Als je in een hotel verblijft kun je daar informatie opvragen. Anders kun je natuurlijk ook naar een toeristenbureau gaan.

Heb je iets aan deze tips over Praag? Zo ja, deel dit artikel dan op Facebook of Google+ :)

Reistips