14 tips voor dingen om te doen als toerist in Tallinn (Bezienswaardigheden en Activiteiten)

Bezoek de oude stad van Tallinn

Een van de plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat is de Oude Stad in Talinn. De Oude Stad is in de 12e eeuw gebouwd en heeft een lange geschiedenis van oorlogen en invasies. Door de jaren heen is er van alles gebeurd in de stad; van Sovjet regime tot een bezoek van de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks zijn lange geschiedenis is de Oude Stad zeer goed bewaard gebleven en je zult gefascineerd raken als je hier rondwandelt. Dit is niet alleen interessant voor toeristen, maar zet ook de inwoners in gang om leven en beweging te creëren in het gebied. Het middeleeuwse gebouw maakt de Oude Stad erg compact waardoor het heel overzichtelijk is. Als je het leuk vindt kun je een rondleiding volgen waar je alles kunt leren over de geschiedenis van de stad.

Ga naar de Sint-Olafkerk

In de oude stad vind je de Sint-Olafkerk. Deze kerk stamt uit de 12e eeuw en in de 16e eeuw werd er een 159 meter hoge kerktoren bijgebouwd. Door het bouwen van de kerktoren was de kerk tussen 1549 en 1625 het hoogste gebouw ter wereld. De naam van de kerk komt van de Noorse koning Olav de Heilige. Momenteel is de toren maar 123,7 meter hoog vanwege de torenspits die verwoest werd in een brand in 1625.

Ga naar een Spa

Tallinn staat bekend om zijn verschillende spabehandelingen waarvoor mensen van over de hele wereld al jarenlang naar de stad komen. De spa biedt met name massages en behandelingen met aromatische oliën. Als je een spabehandeling wilt ondergaan en ook een kleine excursie wilt maken, kun je naar de kustplaats Pärnu gaan. Pärnu is een behandelcentrum voor verschillende soorten kwalen en ligt op ongeveer twee uur rijden van Talinn.

Ontdek nieuwe biersmaken bij The Beer House

Iedereen die van après-ski en Estlands bier houdt kan naar The Beer House in de oude stad. Het zit vol met zowel toeristen als inwoners en er wordt klassieke “après-ski muziek” gedraaid. Ook vind je er de enige mini brouwerij in Talinn waar verschillende bieren gemaakt worden. Het bier dat hier gebrouwen wordt heeft meerdere prijzen gewonnen en je moet het zeker proeven als je nieuwe biersmaken wilt ontdekken.

Geniet van een kleine lunch of een goed Estlands diner bij Eesti Maja

In Talinn heb je zeer goede mogelijkheden om gerechten uit de Estlandse keuken te proeven. Er zijn verschillende restaurants met typisch Estlands eten en een van deze restaurants is Eesti Maja. Bij Eesti Maja kun je traditionele populaire gerechten eten, zoals: gemarineerde aal, Baltische sprot met bacon, bloedworst en nog veel meer. Op werkdagen heeft dit restaurant een klein lunchbuffet waar je verschillende Estlandse gerechten kunt proeven.

De Neeme Lall Gallerij

Neeme Lall is een Estlandse kunstenaar die “de laatste Mohikaan van de flower power uit de jaren ‘60” genoemd wordt en zijn schilderijen zijn geïnspireerd op de hippiecultuur. De schilderijen zijn zeer intens en vaak binnen een paar minuten gemaakt. Sommige schilderijen heeft hij in maar 30 seconden geschilderd, maar ondanks de snelheid waarmee ze gemaakt zijn, zijn het zeer fascinerende werken geworden. Neeme Lall zegt dat de inspiratie voor de schilderijen altijd in de “emotionele explosies” zit en daarom is het misschien niet zo verrassend dat de schilderijen zo klaar zijn. Als je iets nieuws wilt zien in Tallinn is deze galerij zeker een bezoekje waard.

Kom meer te weten over het werk van de KGB tijdens de Sovjetperiode in het KGB Museum

In het KGB Museum is veel te vinden over de Estlandse geschiedenis en hoe het was om onderdeel uit te maken van de Sovjetunie in de 20e eeuw. Het staat bol van de interessante informatie over de toekomst van de Estlandse maatschappij en over het feit dat de bevolking constant in de gaten werd gehouden. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen en een film kijken over de KGB en over hoe zij te werk gingen in Estland. Overal in het museum vind je verschillende interessante voorwerpen, zoals radio’s en andere technische apparaten die de KGB gebruikte. Ook krijg je de kans om de kamers te bekijken waarin de KGB werkte. Het museum ligt op de drieëntwintigste verdieping van het Hotel Viru; het hotel dat de KGB gebruikte als bewakingscentrum tijdens de Sovjetperiode. Door de hoogte heb je, naast je net opgedane kennis over de KGB, een erg mooi uitzicht over Tallinn.

Bezoek een van de belangrijkste kunstmusea van Europa

Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in kunst; één of twee uurtjes doorbrengen in het Kumu Art Museum kan een interessante en leuke manier zijn om je tijd te besteden. Kumu is het grootste kunstmuseum in Estland en bestaat uit vijf verdiepingen. De moderne architectuur van het gebouw is fascinerend en een bezienswaardigheid op zich. Het museum is pas in 2006 geopend en in 2008 won het museum de prijs voor “Het Europese Museum van het Jaar”. De kunst is erg divers, met verschillende kunstenaars en exposities, maar de focus ligt voornamelijk op Estlandse en moderne kunst. De verschillende verdiepingen maken onderdeel uit van een tijdlijn waar je kunst kunt bekijken tot de Tweede Wereldoorlog, kunst vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1991, toen Estland bezet werd door de Sovjetunie en kunst vanaf 1991 tot nu. De tentoonstellingen veranderen steeds, maar bevatten meestal moderne kunst van Estlandse en internationale kunstenaars.

Laat de kinderen lekker spelen in het Skypark

Als je met kinderen naar Tallinn gaat, kan het Skypark een grote hit zijn. Het Skypark is een soort kleine speeltuin met meerdere trampolines en parcours. Er zijn ook spelletjes, je kunt er sumo worstelen en veel andere attracties uitproberen. Het is geschikt voor alle leeftijden. Volwassenen kunnen gratis mee naar binnen en in het Skypark café gaan zitten terwijl de kinderen zich uitleven. Het kost ongeveer vijf euro om hier met de taxi heen te gaan vanuit het centrum van Tallinn.

Kom meer te weten over de bezetting van Estland in het Bezettingsmuseum

In het Bezettingsmuseum wordt het verhaal verteld over de twee bezettingen van Estland tussen 1939 en 1991. Bezoekers komen te weten welke invloed de Duitse en Sovjet bezetting had op het land en welke impact het had op de mensen. Er worden foto’s, films en audiofragmenten vertoond waardoor je een goed beeld krijgt van hoe Estland geleden heeft tijdens de bezetting. Je krijgt een akelig gevoel bij de ooggetuigenverslagen, maar ook door de propaganda waar de inwoners van Estland constant aan blootgesteld werden. Er zijn ook veel verschillende voorwerpen te zien, zoals Sovjet standbeelden, posters en nog veel meer. Het is moeilijk om je niet te laten raken door een bezoekje aan dit museum.

Ontspan in het Openluchtmuseum Rocca Al Mare

Na het drukke stadscentrum is het fijn om even te ontspannen in een groene omgeving. Een perfecte plek hiervoor is het Openluchtmuseum Rocca Al Mare; een groot park met verschillende oude Estlandse gebouwen. Het lijkt net alsof je terug gaat in de tijd in deze omgeving die precies is nagebouwd zoals de Estlandse maatschappij er vroeger uitzag. Als je de kans hebt, neem dan iets te eten mee en ga picknicken in een van de grote eiken in het park. Voor een blijvende herinnering aan dit openluchtmuseum kun je in het kleine winkeltje verschillend handwerk en andere traditionele Estlandse spullen kopen.

Oefen met schieten op de Tondi Shooting Range

Mensen die van actie houden moeten zeker een bezoekje brengen aan de 1.000 vierkante meter grote Tondi Shooting Range, die iets buiten het stadscentrum ligt. Hier kun je je schietvaardigheden testen met verschillende wapens terwijl je adrenaline stijgt. Er zijn ervaren instructeurs aanwezig die je helpen op een veilige manier te schieten. Iedereen is welkom en dankzij de instructeurs is ervaring niet vereist. Je kunt er spontaan naartoe gaan, maar als je zeker wilt weten dat je kunt gaan schieten, kun je beter van te voren boeken.

Kijk uit over Tallinn vanaf Toompea

Als je een grote stad zoals Tallinn bezoekt is het leuk om naar een plek te gaan waar je over de stad en omgeving uit kunt kijken. Een van de beste plekken voor dit uitzicht over Tallinn is Toompea. Toompea maakt deel uit van het centrum van Tallinn en heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot in de Middeleeuwen. De Russisch Orthodoxe Alexander Nevsky Kathedraal en het grote Toompea kasteel, dat 800 jaar v.C. gebouwd is en tegenwoordig fungeert als het parlementsgebouw van Estland, horen hier ook bij. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Toompea, kun je een rondleiding volgen. Als je alleen voor het uitzicht komt, kun je het beste vroeg in de avond gaan om de zon onder te zien gaan achter Tallinn.

Ontdek het angstaanjagende Patarei

Iedereen die gefascineerd is door geschiedenis en meer kennis wil opdoen over Estland en de periode waarin het land bij de Sovjetunie hoorde moet zeker naar Patarei gaan. Patarei is een oude gevangenis die in het Sovjettijdperk gebruikt werd om criminelen en politieke tegenstanders op te sluiten. Als bezoeker kun je de verschillende delen van de gevangenis bekijken waar je alles kunt zien, van de eetzaal tot de gevangeniscellen. Als je wil kun je een rondleiding volgen voor meer achtergrondinformatie over hoe het was om te werken en gevangen te zitten in Patarei. Met een gids kun je op plekken komen waar je normaal als bezoeker niet komt. Doe wel iets met lange mouwen aan, aangezien het in de meeste delen van de gevangenis vrij koud is. Houd er ook rekening mee dat de gevangenis een akelige plek is die niet geschikt is voor kleine kinderen.

Heb je iets aan deze tips over Tallinn? Zo ja, deel dit artikel dan op Facebook of Google+ :)

Reistips