Blog

12 plaatsen die op je bucketlist moeten

4 Jan 2019

Amazonewoud

We hebben allemaal een bucketlist, een lijst met plaatsen die we willen zien voordat we sterven. Ons leven is echter niet lang genoeg om alles in de wereld te zien. En velen wachten dan ook nog eens te lang om te beginnen met het afvinken van de plaatsen op hun bucketlist. Toch is onze planeet te mooi om niet de wanderlust in je het te laten overnemen. Deze twaalf plaatsen zijn bestemmingen die je gewoonweg moet gezien hebben in je leven.

1. Angel Falls

Angel Falls ligt in de hooglanden van Guayana in Venezuela en is een van de grootste avonturen die je in leven kan meemaken. De waterval ligt zo afgelegen in de jungle dat het pas in 1935 werd ontdekt. Het water komt in een vrije val van 979 meter van de Churum rivier, zwevend aan de rand van de "Auyantepuy" Tafelberg, dit is de grootste Tepuy (tafelberg) in Canaima, Venezuela. Deze hoogte maakt het de hoogste waterval ter wereld. Hiermee is Angel Falls 15 keer hoger dan Niagara Falls met zijn totaal van ongeveer 52 meter.

2. Mount Everest

De Mount Everest is met zijn 8848 meter de hoogste berg ter wereld en is gelegen in de Himalaya in Nepal. In 1953 slaagde Edmund Hilary and Tenzing Norgay er als eersten in de reus te bedwingen. Een expeditie om de Everest te beklimmen is erg duur en fysiek erg zwaar, maar dat betekent niet dat je hem niet kunt gaan bewonderen. De trekking naar Mount Everest Base Camp behoort tot de mooiste ter wereld.

3. Machu Picchu

Machu Picchu wordt beschouwd als de heilige graal voor iedereen die door Zuid-Amerika reist. Machu Picchu ligt diep in het hart van de Heilige Vallei in het zuidoosten van Peru en is de grootste attractie van het land. De Inca Trail is een van 's werelds beroemdste wandelingen. De tocht is echter niet voor angsthazen; de hoogte, steile hellingen, extreme weersomstandigheden en onvruchtbare accommodatie kunnen een barrière vormen voor velen die willen bezoeken. Wie dit net te zwaar vindt, kan ook met het publieke transport naar de verborgen stad.

4. Petra

Verborgen steden doen het altijd erg goed op bucketlists. De stad Petra in Jordanië is hierin geen uitzondering. Petra wordt wel eens de Roze stad genoemd door de bijzondere kleur van de rotsen waaruit het is gehouwen. De Treasury is wellicht het bekendste bouwwerk hier nadat het als setting diende in de film Indiana Jones and the Holy Grail. Maar geloof ons maar dat je ongetwijfeld onder de indruk zal zijn wanneer je een eerste blik vangt van de stad nadat je door de Siq wandelt.

5. Grand Canyon

Wie staat op de rand van de Grand Canyon, kijkt uit over de eindeloze bergkammen van kleurrijke rotswanden en diepe ravijnen. Het is onmogelijk om niet geïnspireerd te worden door dit natuurwonder.De Grand Canyon is dan ook een van de grootste attracties in Amerika. Dit ongelooflijke landschap is uitgehouwen door de Colorado-rivier. De meeste bezoekers zien de kloof vanaf de South Rim, waar er langs de weg talloze uitkijkpunten zijn en looppaden langs de rand van de kloof lopen.

6. Spitsbergen

Veel dichter bij de Noordpool geraak je als gewone sterveling niet. De eilandengroep in het noorden van Noorwegen ligt hoog boven de poolcirkel en is een unieke ontmoeting met wildlife. Hier leven meer ijsberen dan mensen waardoor de bezoekers niet buiten Longyearbyen trekken zonder gewapende gids. Daarnaast kan je er ook walvissen, poolvossen, rendieren en beluga’s spotten.

7. Chinese muur

De Chinese muur is een van de grootste bezienswaardigheden ter wereld. Het is zowel de langste muur ter wereld als een ontzagwekkende prestatie van oude defensieve architectuur. Het kronkelende pad over ruig land en steile bergen brengt een aantal fantastische landschappen met zich mee. De muur is meer dan 21000 kilometer lang en ruim 2300 jaar oud.

8. Victoria Falls

De Victoria Falls bieden een spectaculaire aanblik van ontzagwekkende schoonheid en grootsheid op de Zambezi-rivier en vormt de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Het werd beschreven door de Kololo-stam die in de jaren 1800 in het gebied leefde als 'Mosi-oa-Tunya' - 'The Smoke that Thunders'. In meer moderne termen staat Victoria Falls bekend als het grootste gordijn van vallend water ter wereld. De waterval heeft een breedte van bijna twee kilometer waarbij het water meer dan honderd meter naar beneden valt.

9. Het Amazonewoud

Deze jungle beslaat 2,3 miljoen vierkante kilometer en strekt zich uit over meerdere Zuid-Amerikaanse landen. Het regenwoud is een ecosysteem op zich met al zijn unieke soorten, waardoor het Amazone-oerwoud een echt wonder van de planeet is. Bovendien is navigeren door de Amazone-jungles een gewaagde en levensveranderende ervaring die bijna de mythische status heeft van de meeste reizigers. We raden vooral een jungle survival-cursus aan door een ervaren gids.

10. Great Blue Hole

Wie het Great Blue Hole voor het eerst ziet is ongetwijfeld met verstomming geslagen. Dit unieke wereldwonder ligt voor de kust van Belize en is het best te bewonderen vanuit de lucht. Vanuit Belize City en Caye Caulker kun je vluchten boeken die je deze kans geven. De Great Blue Hole is een onderwatergrot in het Belize Barrier Reef met een diameter van 300 meter en een diepte van 124 meter.

11. Perito Moreno

Het aardoppervlak telt heel wat gletsjers, maar de indrukwekkendste van allemaal is wellicht toch de Perito Moreno gletsjer in Patagonië. De beste manier om deze zestig meter hoge muur van ijs te bewonderen is met een boottrip. Je hebt zelfs de kans om een stuk ijs af te zien kalven van de gletsjer. Hoedanook is het voortdurende krakende geluid van het bewegende ijs een bijblijvende ervaring

12. De Great Migration

De Great Migration is een natuurspektakel dat plaatsvindt op de grens tussen Kenia en Tanzania. De Serengeti is een open savanne vlakte waar anderhalf miljoen gnoes en 200 000 zebra’s jaarlijks hun tocht maken op zoek naar water. Ondanks de grootte van de groep is het niet altijd makkelijk te voorspellen waar ze zich bevinden, maar wie het geluk heeft zal prachtige plaatjes kunnen schieten.

6 Tips waarmee je beter slaapt tijdens het reizen

20 Jun 2018

6 Tips waarmee je beter slaapt tijdens het reizen Iedereen heeft wel een persoonlijke manier om zo snel mogelijk van een jetlag af te komen om weer een goede nachtrust te krijgen tijdens het reizen. Want het kan knap lastig zijn om te slapen in een vliegtuig, auto of bus en het tijdsverschil helpt ook niet mee. Toch zijn er best wel wat eenvoudig toe te passen trucjes die het veranderen van je tijdzone en het nemen van lange vluchten een beetje kunnen verlichten. Maar met onze 6 tips ben je verzekerd van een goed uitgeruste reis. Want onderweg zijn is vermoeiend genoeg.

Pas je bedtijd aan voordat je op reis gaat

Verander je slaapschema al voor je op reis gaat. Hierdoor ben je al beter afgestemd op de lokale tijd op het moment dat je landt. Een goede vuistregel: verzet je biologische klok met een uur per dag voor ieder uur van het tijdsverschil. Vlieg je naar New York? Begin dan zes dagen van tevoren met het verzetten van je interne klok. Ga iedere dag een uurtje later naar bed én sta een uurtje later op (als dit mogelijk is natuurlijk). De andere kant op werk dit hetzelfde; vlieg je naar het oosten, dan moet je juist eerder naar bed gaan en eerder opstaan de dagen voorafgaand aan je vlucht.

Eet en drink verstandig tijdens de vlucht

Er zijn hardnekkige geruchten dat bepaald eten het eenvoudiger maakt om in slaap te vallen. Denk bijvoorbeeld aan jezelf volproppen met koolhydraten met het idee om vervolgens slaperig te worden. Hier is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Wat wel slim is: eten op het moment dat je honger hebt. Probeer niet teveel te eten, en vermijd grotere hoeveelheden alcohol en cafeïne. Een klein glaasje wijn kan natuurlijk wel helpen om slaperig te worden, maar meer is echt niet verstandig omdat dit de kwaliteit van je slaap niet ten goede komt. Tegen de tijd dat de landing niet meer lang op zich laat wachten, is een kop koffie geen probleem, tenzij je aankomt in de avond.

Zorg dat je genoeg water drinkt

Zeker in het vliegtuig, op grote hoogte, raak je snel uitgedroogd. Het is belangrijk om dus genoeg water te drinken tijdens de vlucht, maar door de 24 tot 48 uur voor vertrek extra te drinken leg je als het ware een reserve aan. Neem een lege waterfles mee het vliegtuig in en vul deze aan boord bij als dit mogelijk is.

Pas op met slaapmiddelen

Het nemen van slaapmiddelen om diep in dromenland te raken tijdens een lange vlucht wordt door veel experts afgeraden. Ten eerste kunnen dergelijke middelen de symptomen van een jetlag alleen maar verergeren. Je krijgt dan dus nog meer last van misselijkheid, vermoeidheid, een slechte concentratie of hoofdpijn. Een hele diepe, bewegingsloze slaap terwijl je in een stoel zit vergroot ook het risico op trombose. Daarnaast, mocht er tijdens de vlucht iets onverwachts gebeuren zoals heftige turbulentie of zelfs een noodsituatie, dan ben je niet snel in staat om alert te reageren als je onder invloed bent van een slaapmiddel.

Kies je stoel aan boord strategisch

In de bus of het vliegtuig is de stoel aan het raam het meest verstandig als je goed wilt kunnen slapen; je kunt dan namelijk lekker leunen. Echter, als je nogal lang bent dan kan het slimmer zijn om juist aan het gangpad te zitten. Naast de positie in de rij is de plaats in het vliegtuig zelf ook heel belangrijk om goed te kiezen. Niet te dicht bij de toiletten en de pantry om de voor de hand liggende redenen. Maar ook met natuurlijke producten die zonder recept te verkrijgen zijn zoals het supplement melatonine zijn risico’s verbonden. Vooral de juiste dosering en timing zijn lastig in te schatten. Mocht je toch gebruik willen maken van slaapbevorderende medicatie of supplementen, overleg dan altijd met je huisarts voor het juiste advies.

Gedraag je als een local na aankomst

Slaap en eet op tijden dat de lokale bevolking van jouw vakantiebestemming dit ook doet. Probeer overdag zo veel mogelijk wakker te blijven, ook al heb je er nog zo’n vermoeiende nachtvlucht op zitten. En ook al heb je totaal geen eetlust, forceer jezelf om te ontbijten, lunchen en dineren op de tijdstippen van je vakantiebestemming. Bonustip: probeer wat beweging te krijgen. Dit zal je zeker helpen om ‘s avonds in slaap te vallen.

Met deze zes tips moet je vliegreis, busreis en jetlag een stuk beter te doorstaan zijn. Veel reisplezier!

Geld besparen tijdens het reizen: zo kan het

10 Jun 2018

Geld besparen tijdens het reizen: zo kan het Veel mensen kijken er al maanden reikhalzend naar uit: vakantie. Niets heerlijkers dan de boel de boel te laten en alleen of met je vrienden of familie nieuwe plekken te ontdekken. Enige nadeel? Reizen kost geld. En ook al spaar je gedurende het jaar voor die felbegeerde grote vakantie, als je eenmaal gaat plannen lijkt het wel alsof je nooit genoeg hebt. Zeker als je met kinderen reist. Daar hebben wij wat op gevonden. Want er zijn genoeg zaken waar je op kan besparen voor of tijdens je reis. En dat betekent echt niet dat je nu ineens naar een goedkope en saaie plek op vakantie moet gaan zonder iets te kunnen ondernemen. Slim besparen is slim op vakantie gaan. Lees snel verder voor al onze praktische tips die we van doorgewinterde reizigers hebben opgepikt.

Boek je vliegtickets op een slimme manier

Browse het internet prive

Een vliegvakantie begint meestal met het boeken van de tickets. Maar voor je zover bent heb je uiteraard de nodige research gedaan; wat zijn de beste reisdata, welke maatschappijen bieden de laagste kosten en vanaf welke vlieghaven vlieg je het goedkoopst? De belangrijkste tip die wij geven als het gaat om zoeken naar vluchten: stel je browser in op ‘private’. Luchtvaartmaatschappijen volgen je surfgedrag namelijk via cookies. Als je op een later tijdstip terugkeert om die ene goedkope vlucht te boeken die je in een eerdere zoektocht hebt gevonden, dan is de kans groot dat de prijs iets hoger is. Dit komt doordat de websites jouw voorkeuren hebben opgeslagen in een cookie. Maar door dus je browser op ‘privé’ in te stellen en je cache geregeld te wissen, voorkom je dit geniepige truukje van de vliegmaatschappijen.

Gebruik een VPN

Sommige internationale vluchten hebben een verschillende prijs, afhankelijk vanaf de locatie vanwaar je boekt. Door gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Network) lijkt het alsof je zelf in een andere land zit. Zo kun je slim uitzoeken of een vlucht misschien goedkoper is als je boekt ‘vanuit’ Duitsland, Japan of Nieuw Zeeland. Dit kost misschien wat tijd, maar het kan je zeker een besparing opleveren.

Gebruik zoekmachines

Gebruik zoekmachines zoals Skyscanner en Google Flights die de luchtvaartmaatschappijen voor je scannen en vergelijkbare tarieven bieden. Je kunt de beste deal rechtstreeks bij hen kopen, of je gaat na het vinden van het laagste tarief naar de site van de luchtvaartmaatschappij om te kijken of je misschien een nóg betere deal kunt vinden.

Stel een alert in

Op Skyscanner en Kayak (en vele andere zoekmachines) is het mogelijk om een alert in te stellen voor een bepaalde vlucht. Zeker als je op zoek gaat naar een vlucht die 3 tot 4 maanden in de toekomst ligt, dan kan het verstandig zijn om nog niet direct te boeken maar te wachten tot de prijzen dalen. Met een alert krijg je automatisch een berichtje als de prijs voor de geselecteerde vlucht stijgt of daalt.

Kies het meest voordelige vervoer

Neem de bus

Vooral in Europa kan het veel geld schelen als je met de bus rijst in plaats van het vliegtuig of de trein. De bus is in veel gevallen zelfs goedkoper dan de auto (denk maar eens aan benzinekosten en tol). Flixbus is een low-cost busmaatschappij die je voor een appel en een ei door heel Europa vervoert. Kies je voor rit gedurende de nacht, dan bespaar je ook nog eens op accommodatiekosten en spaarzame vakantiedagen.

Vergelijk de beste opties

Het kan knap lastig zijn om uit te vogelen wat de goedkoopst en/of snelste manier is om van A naar B te komen. Neem je de auto, het vliegtuig of ga je met de trein? En wat is eigenlijk de totale reistijd? Een vlucht van Amsterdam naar Parijs duurt dan wel kort, maar de reistijd naar en van de luchthaven, het inchecken en wachten bij de gate moet je ook allemaal mee rekenen. Op https://www.rome2rio.com/ kun je heel eenvoudig de totale reistijd- en kosten vinden op een specifieke route. Hier zie je bijvoorbeeld dat het vanuit hartje Utrecht naar de eiffeltoren sneller is met de trein dan met het vliegtuig. Deze site is uiteraard ook ideaal om de goedkoopste manier van reizen te vinden.

Huur je een auto? Bespaar dan op de verzekering

Veel creditcards bieden dekking voor huurauto's, met name wanneer deze voor persoonlijk gebruik worden gehuurd. Controleer de voorwaarden van jouw creditcard natuurlijk wel even, maar in de meeste gevallen kun je het dure verzekeringspakket wat het verhuurbedrijf aanbiedt prima overslaan.

Bespaar met lokaal openbaar vervoer

Zeker als je enkele dagen in een stad verblijft dan kan het lonen om een lokale stadspas aan te schaffen. Hiermee reis je vaak onbeperkt met het openbaar vervoer, of je laadt er wat geld op in de automaat. Dit is in 99% van de gevallen goedkoper dan per ritje betalen. Veel steden hebben ook bepaalde dagen dat het openbaar vervoer goedkoper of zelfs gratis is! Met een snelle zoekopdracht in Google heb je deze informatie gauw gevonden.

Maak je verblijf fantastisch voor een prikje

Boek je op Airbnb? Vraag dan om extra korting

Iedere keer al je van plan bent om op Airbnb te boeken, wacht dan even voor je definitief op de bevestigingsknop drukt. Er is namelijk een grote kans dat je verhuurder best bereid is om een korting te geven, zeker als je voor een wat langere periode boekt. Kijk niet vreemd op als je ineens 10 tot 20% van de prijs af weet te krijgen.

Vraag om een upgrade als je in een hotel verblijft

De brutalen hebben de halve wereld. Je hoeft je zeker niet te schamen als je om een gratis upgrade vraagt als je incheckt. Zeker als je dit op een hoffelijke en vriendelijke manier doet. Veel grotere hotelketens willen hun klanten graag de beste ervaring bieden; als er dus een betere kamer beschikbaar is dan kan je zonder extra kosten zomaar aangeboden krijgen.

Spendeer je geld verstandig

Pas op voor hoge wisselkoersen

Als je naar een land zonder Euro’s op vakantie gaat dan heb je te maken met wisselkoersen. Neem je een stapel flappen mee uit Nederland om die lokaal ergens om te wisselen? Meestal is dat echt niet nodig en sterker nog, ook onvoordelig ook. Met je pinpas kun je over het algemeen in alle geldautomaten ter wereld geld opnemen. Meestal betaal je hier een vast bedrag voor van enkele euro’s plus de wisselkoers die de bank hanteert. In de meeste gevallen is dit ook de meest gunstige wisselkoers. En ook in winkels betalen met je Nederlandse pinpas is vaak goedkoper dan om eerst je uit Nederland meegebrachte Euro’s om te wisselen in een lokaal geldwisselkantoor. Doe echter altijd research naar je bestemming en check ook vooral de kosten van je eigen bank.

Bellen met het thuisfront? Alleen nog via internet

Gebruik een WiFi verbinding en een app zoals WhatsApp of Skype om contact op te nemen met mensen thuis. Omdat dit ook gewoon via je mobiele telefoon kan is dit eenvoudig om te doen. Pas wel op roamingkosten als je via het mobiele internet belt: buiten Europa kan dit heel snel enorm duur worden. Het slimst is om altijd via WiFi te bellen. En je data roaming uit te zetten natuurlijk.

Dit zijn een handvol van onze slimme bespaar trucks voor tijdens de voorbereidingen en het reizen zelf. Heb je zelf nog meer handige tips? Laat het ons weten!

8 onbekende maar fantastische Europese vakantiebestemmingen om in 2019 te bezoeken

3 Jun 2018

Europese vakantiebestemmingen Europa is een heel erg veelzijdig continent. Je hoeft dus echt niet ver te reizen als je een unieke, schitterende of compleet andere ervaring wilt hebben dan je gewend bent van je vakanties. Wij hebben voor 2018 een lijst gemaakt met een aantal nog niet zo heel bekende bestemmingen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Veel leesplezier!

1- Noord-Dalmatië, Kroatië

Deze ruige en wilde omgeving bevat alle culturele hoogtepunten van de Adriatische regio. Ben je op zoek naar ongerepte natuur? Dan is Noord-Dalmatië de ideale bestemming voor jouw volgende vakantie. De regio wordt omringd door het imposante Velebit-gebergte, een zogenaamd Unesco World Biosphere-reservaat en tevens de focus van een Europees 'rewilding'-initiatief, waardoor het bestemming is die voor natuurliefhebbers en enthousiastelingen van onbekende plaatsen een waar walhalla is. Noord-Dalmatië is lang overschaduwd geweest door de bekendere zuidelijke buren Split en Dubrovnik. De Stad Zader is het hart van Noord-Dalmatië en wint snel aan populariteit met reizigers die ook een minder bekende Kroatische stad willen verkennen. Deze stad bevindt zich op een schitterende locatie met uitzicht op zee en combineert een uitzonderlijk rijke culturele geschiedenis met een progressieve, vooruitstrevende atmosfeer. Daarnaast is Zader ook ideaal om transport te regelen binnen de regio. De steile karstbergen, indrukwekkende watervallen en helderblauwe waterpartijen maken Noord-Dalmatie een topbestemming in 2018.

2- Kosovo

Het kleine Kosovo is, ingeklemd tussen twee bergketens in het hart van de Balkan, op de een of andere manier altijd onder de radar van de meeste reizigers gebleven. Maar met het feit dat het land in dit jaar 10 jaar onafhankelijkheid viert, lijkt daar verandering in te zijn. Kosovo bruist van de energie, het is dan ook de een na nieuwst natie ter wereld met een bevolking die gemiddeld gezien het jongst is in Europa. Dit maakt het land een bron van ontwikkeling en nieuwe ideeën. Het Kosovaarse deel van de Balkan, dat zich uitstrekt over de Via Dinarica wandelroute, toont de met sneeuw bedekte bergpieken van het land op een dramatisch manier. Meer en meer filmfans komen elke zomer naar Dokufest, een veelgeprezen filmfestival in de buitengewone stad Prizren uit het Ottomaanse tijdperk. Wanneer lange wandeltochten en films tot hun einde zijn gekomen wenkt het ontluikende wijngebied van Rahovec met meer dan een dozijn wijngaarden. Proost!

3. Galicië, Spanje

Honderdduizenden mensen trekken elk jaar over het glooiende groene landschap van Galicië, op weg naar Santiago de Compostela op de wereldberoemde Camino de Santiago. Maar weinigen zijn zich ervan bewust dat deze noordwestelijke hoek van Spanje een unieke, schilderachtig-gastronomisch-culturele cocktail is die het zeker de moeite waard maakt om af te wijken van de fameuse pelgrimsroute. Bijna een land op zich heeft Galicië zijn eigen taal en geschiedenis, zijn eigen (op doedelzak gerichte) muziek, een prachtig erfgoed van eeuwenoude stenen architectuur en wonderlijk gastvrije mensen. Meer dan 1000 km kust slingert rond lange inhammen, steile kliffen, mooie vissersdorpjes en honderden stranden. Het levert de lekkerste zeevruchten maaltijden op die je ooit zult proeven, waarbij karaktervolle Galicische wijnen de perfecte begeleiding bieden.

4. Gotland, Zweden

Gotland is een speciaal en toch enigszins onverwacht deel van Zweden, met de meeste zonneschijn en de hoogste dichtheid aan historische locaties in het land en meer restaurants per hoofd van de bevolking in Visby dan enige andere stad met het Unesco keurmerk! Dit oude Baltische eiland heeft ook adembenemende natuurschoon, met landelijke landschappen, mysterieuze bossen, in oeroude vissersdorpjes en kalme zandstranden - behalve in het hoogseizoen in de zomer wanneer de Zweden hier samenkomen van het vasteland en het eiland een uitbundige atmosfeer krijgt. De meeste bezoekers stellen zich tevreden met iets minder inspanningen als het gaat om het ondernemen van activiteiten: het eiland is fantastisch om met de fiets te verkennen met vrijwel autovrije wegen.

5. Tirana, Albanië

Het is nog knap lastig om een beter geplaatst reiscentrum te verzinnen dan Tirana, dat tussen de Adriatische kust en de Albanese Alpen ligt. Maar deze stad is niet enkel een toegangspoort; het is juist een indrukwekkende metropool die een transformatie heeft ondergaan dankzij de voormalige burgemeester (nu de eerste minister van Albanië), die grauwe gebouwen heeft geschilderd in primaire kleuren, de forensen aanmoedigde om hun auto's voor fietsen te mijden, en meer nadruk legde op de groene ruimten van de stad. Het resultaat is overtuigend. Een typische dag in Tirana is bijvoorbeeld om een kabelbaan van het centrum naar de piek van de stad te nemen op de berg Dajti, voor een panoramisch uitzicht. Of ga voor een slow-food-ervaring in een lokale bistro, en een nachtelijke rondleiding door de cocktail lounges en designerboetieks van de modieuze wijk Blloku, ooit het grondgebied van corrupte communistische bazen.

6. Kleine Cycladen, Griekenland

Verspreid in de Egeïsche Zee tussen Naxos en Amorgos, liggen de Kleine Cycladen buiten de radar van de meeste bezoekers van dit charmante en wonderschone deel van de wereld. Echter, één van hen - Koufonisia - is ondertussen een steeds belangrijker einde geworden voor reizigers die weten waar ze naar op zoek zijn. Ga naar deze schoonheden voor een idee van de Griekse eilanden zoals ze tientallen jaren geleden waren, vooral op Iraklia, Schinousa en Donousa. Hun charme ligt in ongerepte stranden met maar één taverne, een langzaam tempo van leven en een zeldzaam gevoel van tijdloosheid. Dit zijn uiteraard de ideale ingrediënten om even helemaal weg te zijn en gas terug te nemen. Zet je telefoon uit en onthaast volledig op deze Griekse eilanden. Wacht echter niet te lang om deze fantastische bestemming te bezoeken: meer high-speed ferry maatschappijen voegen de Kleine Cycladen aan hun bestemmingen toe, met name Koufonisia, de rijzende ster met heerlijke stranden en een lange, witgekalkte hoofdstraat vol met restaurants en cafés.

7. Leeds, VK

Voorlopig hoort het Verenigd Koninkrijk nog volledig bij de EU, dus deze mag niet van de lijst ontbreken. Leeds, de noordelijke neef van Manchester heeft het afgelopen decennium zijn studenten imago afgeschud en de stad opnieuw in de kijkers gespeeld als een bedevaartsoord voor liefhebbers van ambachtelijk bier, een centrum voor kunstnijverheid en een edgy bestemming voor nachtbrakers. Recente ontwikkelingen hebben het Victoriaanse stadscentrum en de sfeervolle fabriekswijk naar de 21e eeuw gebracht, met stijlvolle boetiekjes, hippe koffietentjes en restaurants en mensen op zoek naar een alternatief voor Londen. Plan je bezoek tijdens het geweldige tweewekelijkse Indie Food festival in mei - een bewijs van de groeiende reputatie van Leeds als de hoofdstad van eten en drinken in het noorden van Engeland.

8. Vipava Valley, Slovenië

Besprenkeld met gehuchtjes vol huizen met terracotta dakpannen en gotische torenspitsen, en omzoomd met wijnstokken die zich uitstrekken over zachte hellingen, zou het gemakkelijk zijn om de Vipava-vallei te verwarren met een rustieke Toscaanse streek. Maar deze vruchtbare wijngebieden, begrensd door steile karstplateaus in het noorden en het zuiden, zijn nog steeds opmerkelijk onontdekt - en ze verbergen zich in het volle zicht, net ten westen van Ljubljana. Wijnstokken worden al millennia in Slovenië verbouwd, maar tegenwoordig is dit een land van wijnboeren met uitstekende experimentele variëteiten en technieken die heerlijke resultaten opleveren en avontuurlijke wijnliefhebbers aantrekken. De vallei kan het beste op twee wielen worden verkend: lokaal georganiseerde fietstochten banen zich een weg langs over stille rijstroken tussen wijnstokken en pauzeren bij wijnhuizen voor proeverijen en een gesprek met de makers.

Backpacken voor beginners

24 May 2018

Backpacken voor beginners Image Je denkt er al een tijdje aan om een backpack avontuur te ondernemen. Waarom ook niet? Het is een erg leuke manier van reizen, je komt op plaatsen waar je met een georganiseerde reis nooit zou komen en je ontmoet fantastische individuen. Hoe zorg je ervoor dat ook jouw backpack reis een succes wordt? Simpel, door onze tips en adviezen in dit blog te volgen.

Een goed begin is het halve werk

Zoals met iedere soort reis, zal je ook bij backpacken jezelf goed moeten voorbereiden. Ook al heb je misschien nog geen idee waar je precies heen wilt en voor hoe lang, hoe beter de voorbereiding, hoe meer plezier je van je reis beleeft. Volg onze checklist voor een perfect geplande backpackvakantie:

4 of meer maanden voor vertrek: je planning

De eerste beslissingen neem je ruim van tevoren: waar wil je heen? Gaat de reis naar Zuid Amerika? Of wil je in Oost Europa gaan backpacken? Wat wil je precies zien en ervaren? Ben je op zoek naar cultuur en historie, of naar stranden, feesten en tropische nachten? Hoe lang kun en wil je op reis? En, heel belangrijk, reis je alleen of met anderen? Het internet is een fantastische bron van informatie wat betreft bestemmingen en tips over de te verwachte tijdsbesteding per locatie.

Ook niet heel onbelangrijk: stel je budget vast. Eigenlijk helpt jouw budget je met het maken van keuzes. Heb je niet zoveel te besteden? Dan zal je of de tijdsduur moeten beperken, of voor een goedkope bestemming moeten kiezen. Heb je al een duidelijk doel voor ogen voor je vakantie? Dan zal je budget je helpen te besluiten wanneer je klaar bent om te gaan- als je het benodigde bedrag bij elkaar hebt gespaard natuurlijk.

2 tot 3 maanden voor vertrek: regel alles goed

Nu gaat het er op aan komen. Zorg dat je paspoort nog lang genoeg geldig is, vaak eisen landen dat deze nog minimaal zes maanden geldig is bij binnenkomst. Boek je belangrijkste (vlieg)tickets. Zo’n drie maanden van tevoren is het perfecte moment hiervoor. Als je van plan bent om ook binnenlandse of lokale vluchten te maken, dan hoef je dat nu nog niet te boeken, dat is vaak lokaal goedkoper en je blijft dan flexibel. Het is echter wel verstandig om de prijzen hiervan in de gaten te houden.

Met je vliegticket en paspoort is het mogelijk om je eventuele benodigde visum te organiseren. Voor sommige landen is het echter verstandiger om je visum uit te zoeken voordat je geld spendeert aan een ticket.

Ga langs bij de GGD voor het behalen van eventuele inentingen en gezondheidsadvies voor je bestemming. Zorg dat je een geschikte reisverzekering hebt afgesloten.

1 maand vantevoren: sla je spullen in

Het idee van backpacken is uiteraard dat je licht bepakt reist. Je hebt immers geen zin om rond te zeulen met veel te veel zware spullen. Een maand voor je reis is het tijd om alle nuttige zaken die je nodig gaat hebben in te slaan, bij voorkeur in de aanbieding natuurlijk! Koop of leen een geschikte backpack. Dit is je maatje voor je reis, dus het is belangrijk dat de backpack goed past en dat je de riemen gebruikt om deze passend te maken.

Zorg ervoor dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan en dat je in het buitenland geld op kan nemen. Mocht je een creditcard hebben, zorg dat je hiervan je PINcode nog weet en schrijf de telefoonnummers op die je moet bellen bij verlies of diefstal van je bankkaarten.

De laatste weken voor vertrek: de ultieme voorbereiding

Ga je naar een gebied waar malaria heerst? Start dan met het nemen van je tabletten. Overleg altijd met je huisarts of de GGD wat de meest verstandige methode is voor de bescherming tegen malaria. Boek je eerste nachten accommodatie. Je hoeft echt niet voor iedere nacht van je reis een bed geregeld te hebben van tevoren, maar het is fijn om de eerste nachten na aankomst niet te hoeven zoeken naar een geschikte plaats om te overnachten.

Maak je eigen checklists; wat moet je nog doen voordat je weg kan? Zijn er dingen op het werk die je moet afronden? Past er iemand op je huisdieren? Zijn al je rekeningen betaald? Het kan nu aardig druk zijn om alles goed af te ronden, je wilt op je reis niet bezig hoeven zijn met dit soort huis-tuin-en keukenproblemen. Maak kopietjes van je paspoort en belangrijkste documenten. Download Duolingo en leer wat woorden van het land waar je start met je reis.

2 tot 3 dagen voor vertrek: the final countdown

Nu mag de voorpret echt beginnen. Pak je tas in, print al je (kopietjes) van je documenten en vluchtschema en controleer nog een keer of je boeking voor je overnachting goed is doorgekomen. Stel een out-of-office in voor je werkmail en zeg tot ziens tegen je vrienden en familie.

Vertrek Dag!

Zorg dat je telefoon en andere elektrische apparatuur volledig zijn opgeladen. Heb je een externe lader? Zorg dan dat deze ook voor 100% vol is.

Tips om nog meer uit je backpack reis te halen

Je bent op reis! Gefeliciteerd, je eerste backpack avontuur is een feit. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus je zit onbezorgd in het vliegtuig, opgewonden over al het moois wat je tegemoet gaat. Om er nu voor te zorgen dat je echt een onvergetelijke reis gaat maken, houd je de volgende tips in je achterhoofd:

1. Doe in plaats van Zie

Als je langer aan het reizen bent dan kom je er achter dat het enkel bekijken van toeristische attracties steeds minder indruk maakt. En dat is zonde, want het gaat juist om de ervaringen tijdens het backpacken. Een tip om van deze ‘travelsleur’ af te komen: zorg dat je altijd wat doet in plaats van enkel alleen maar iets bekijkt. Ben je bij een schitterende waterval? Neem dan een duik in plaats van een foto. Op city trip in Parijs? Klim naar de top van de eiffeltoren. Surfen, mountainbiken, snorkelen of duiken; er is altijd wel wat te ondernemen op iedere plek ter wereld. Deze ervaringen blijven je echt bijstaan. Beter dan een beetje om je heen kijken.

2. Zeg JA en heb geen spijt

Het is waarschijnlijk dat je backpack reis een unieke kans en ervaring zal zijn. Zorg dus dat je geen spijt hoeft te hebben omdat je iets niet hebt gedaan. Als je de lichte aandrang hebt om iets te doen, doe het dan! Zeg JA tegen het eten van die gefrituurde schorpioen, zeg JA tegen het springen van een klif met een bungee koord om je enkels vastgebonden, zeg JA om uit te gaan ondanks dat je nog steeds een kater hebt van de avond ervoor. Als je dat niet doet, weet je misschien nooit wat je mist. Het gezegde is dan ook: je kunt beter spijt hebben van iets dat je hebt gedaan dan van iets wat je niet hebt gedaan.

3. Maak foto’s van details en van je omgeving

Onthoud: maak niet alleen maar foto’s van die prachtige vulkaan of dat mooie witte strand. De beste foto’s zijn die van dat grappige straatnaambordje, dat heerlijke eten van die ene avond en de nieuwe vrienden die je hebt gemaakt tijdens die boottocht. Je foto’s zijn de visuele herinnering aan je reis. En ja, daar horen prachtige composities van het landschap tussen, maar nog belangrijker zijn die herinneringen van je ‘alledaagse’ reiservaringen.

4. Blijf wat langer hangen

Een van de grootste voordelen van backpacken is dat je langer op een bepaalde plek kan blijven als het je daar bevalt. Als je ergens langer dan een paar vluchtige dagen verblijft dan kun je het er echt leren kennen. Soms waardeer je een locatie ook pas echt goed na een wat langer verblijf. Je zou tenminste twee dagen op iedere plek moeten blijven, maar langer is eigenlijk (veel) beter. Tip: boek niet je hele reis al vantevoren. Zo kun je eenvoudig je plannen wijzigen.

5. Maak eens een praatje

Door te praten met mensen maak je nieuwe vrienden van overal ter wereld. Juist als je met iemand samen reist is het belangrijk om ook praatjes te maken met onbekenden. Voel je je een beetje down tijdens je trip? Kan gebeuren. Door met andere reizigers te kletsen kom je hier vaak zo weer overheen. En het is niet zo moeilijk. Stap op iemand af, zeg ‘hoi hoe gaat het’ en je hebt een gesprek. Soms is die eerste stap een beetje spannend of moeilijk, maar je bent jezelf ultiem dankbaar als je ‘s avonds met je nieuwe vrienden in de bar zit in plaats van alleen op je hotelkamer.

6. Pas een beetje op jezelf

We moeten het toch even vermelden. Ook al maken jaarlijks duizenden en duizenden mensen probleemloos een fantastische backpackvakantie mee, soms komen er toch vervelende incidenten voor. Je bent toch in een vreemd land, en daar zijn veel dingen toch anders. Zorg dat je op de hoogte bent van de belangrijkste wetten en regels in het land. In Nederland zijn we vrij om te zeggen wat we willen, maar dat geldt echt niet overal ter wereld. Ook religie kan een reden zijn om terughoudend te zijn in je acties. Je hoeft echter helemaal niet bang te zijn dat er iets gebeurt of je reis zelfs afblazen voor dit soort redenen; het is vaak simpelweg goed genoeg om je in te lezen en op de hoogte te zijn van de heersende risico’s in een land.

7. Plan vooruit, maar niet té ver

Je las het al eerder; backpacken is juist zo gaaf omdat het zoveel vrijheid geeft. Het geeft je de mogelijkheid om ‘s morgens wakker te worden in Bangkok, vrienden te maken met een stel andere reizigers bij het ontbijt en ‘s middags samen een boot te nemen naar een tropisch eiland. Had je al je hele reis gepland en geboekt dan was dit nooit zo gebeurd. Natuurlijk is het verstandig om populaire activiteiten en tours en vluchten van tevoren te boeken. Het is ook slim om een beetje een idee te hebben wat je wilt zien en wat je wilt gaan ondernemen. Maar niets is leuker dan je te laten meeslepen door onverwachte ontmoetingen en nieuwe inzichten tijdens je reis.

8. Denk goed na over geld

Backpacken en het besparen van geld zijn integraal met elkaar verbonden. Door slim om te gaan met je beschikbare middelen kun je langer blijven reizen of nog meer plaatsen bezoeken. Het is dus slim om bij iedere aankoop goed na te denken. Heb je het echt nodig? Of geef ik dit geld liever aan iets ander uit? Eten moet je toch, maar is het echt nodig om bij dat dure westerse restaurant te gaan zitten? Zoals met alles geldt ook hier: gebruik je gezonde verstand, dan kom je een heel eind.

Geniet van je backpack vakantie!

We hebben dat je met onze tips zult genieten van je eerste backpack avontuur. Bereid je goed voor, sta open voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen en maak de reis van je leven. Veel plezier!

Reizen met kinderen

20 May 2018

Reizen met kinderen Reizen met kinderen. Het is een schitterende ervaring en leuk om met het hele gezin op pad te zijn. Maar het kan ook een beetje voelen als het meenemen van een kudde wilde geiten op vakantie. Of het nu het je eigen kinderen zijn of die van iemand anders, het rekening houden met de behoeften van een kind tijdens reizen houdt veel meer in dan het meenemen van een iPad met Peppa Pig afleveringen en genoeg toiletstops inplannen. Wij hebben enkele ervaren reislustige ouders gevraagd naar hun beste tips voor het reizen met kinderen. Deze delen we graag met je zodat jouw volgende vakantie leuk zal zijn voor het hele gezin! We hebben tips voor reizen met kleintjes en met wat oudere kinderen.

Reizen met peuters

Neem je tijd

Het belangrijkste wat je moet inplannen tijdens een vakantie met kinderen? Genoeg tijd. Of je nu een uitje aan het maken bent, op het vliegveld bent of simpelweg van A naar B aan het rijden bent, extra tijd is geen overbodige luxe. Vooral peuters zijn er gek op om op avontuur te gaan en hun nieuwe omgeving te ontdekken. En natuurlijk hebben deze kleintjes geen enkel besef van tijd (of het gebrek daaraan).

Boek ruim van tevoren

Of je nu liever in een hotel verblijft of een kampeervakantie je voorkeur geniet, met kinderen is het zeer verstandig om ruim van tevoren boeken. Die goede oude tijd (voor de kids) waar je op het laatste moment plannen kon maken is echt vervlogen nu. Rondrijden op zoek naar een camping waar nog een plekje is, terwijl op de achterbank de kinderen aan het huilen zijn omdat ze warm en hongerig zijn is het laatste beeld van een relaxte vakantie. Boek op tijd en voorkom onnodige stress!

Geef ze een camera

Je peuter een (robuuste kindvriendelijke) camera meegeven zorgt ervoor dat ze worden aangemoedigt om hun omgeving aandachtig te observeren. Je zult versteld staan wat het perspectief van een kniehoog kind aan beelden oplevert.

Ben goed voorbereid op het weer

Dit is simpel advies, maar o zo belangrijk. Kinderen die comfortabel gekleed zijn dat geschikt is voor het weer en het terrein zullen zich een stuk beter gedragen. Alles is tegenwoordig te koop, du er is geen excuus meer om je kleintje in een skipak te hijsen wat drie maten te groot is, of om ze op een kiezelstrand te laten lopen zonder waterschoentjes.

Gebruik het openbaar vervoer

De meeste peuters (en oudere kinderen ook) zijn gek op de (voor hen) nieuwheid van reizen met de trein, bus of boot. Houd de auto dus lekker thuis en gebruik het openbaar vervoer zo veel mogelijk. Wat is er nou mooier dan een enthousiaste peuter die met veel plezier de magie van een internationale treinreis ervaart? Pluspunt: het nemen van de trein als je weer terug in Nederland bent is hierdoor ook een groot feest.

Maak handig gebruik van apps

Dankzij peutervriendelijke apps is het niet meer noodzakelijk om een hele doos vol speelgoed mee te nemen in je handbagage als je met het vliegtuig reist. Natuurlijk is een kleurboek met krijtjes nog steeds erg verantwoord en leuk vermaak, maar als je beperkt bent in de ruimte dan is het heel fijn dat er zoveel peutervriendelijke apps bestaan. Als je urenlang op een stoel stil moet zitten is het namelijk helemaal niet zo gek om naar elektronische hulpmiddelen te grijpen die je thuis misschien liever niet zou gebruiken. Niets om je schuldig over te voelen!

Houd viezigheid buiten de deur

Of je nu kampeert in Frankrijk of aan het reizen bent in Peru, antibacteriële doekjes en handgel zijn essentieel om bij de hand te houden. Soms is het even niet mogelijk om de handen te wassen, en dan is het wel zo prettig dat je jouw kleine (en jezelf!) kan beschermen tegen al die fijne exotische bacteriën.

Reizen met oudere kinderen

Laat je kinderen niet hun eigen rugzak inpakken

Het feit dat ze het kunnen hoeft niet betekenen dat ze het ook moeten doen. Laat je het inpakken van een rugzak aan bijvoorbeeld een achtjarige over, dan is de kans groot dat ze haar collectie stenen of verzameling knikkers meeneemt. Heel leuk, maar als de tas te zwaar wordt dan mag jij er vervolgens mee gaan zeulen. Laat ze absoluut helpen en meedenken tijdens het inpakken, maar heb zelf het laatste woord.

Zorg voor een eindeloze reeks activiteiten

Als je op een lange trip gaat dan is het belangrijk dat je een collectie speelgoed, boeken en spelletjes bij de hand hebt die je ieder uur kunt uitdelen. Handzame puzzelboekjes, kleine kleurplaatjes, stickers en woordzoekers helpen mee met het sneller voorbij laten gaan van de tijd. Essentieel tijdens een lange autorit of vlucht. Het is daarom ook slim om de bekende familie spelletjes weer even op te rakelen. Ik zie ik zie wat jij niet ziet of ik ga op reis en neem mee zijn favorieten die garant staan voor urenlang vermaak.

Vermijd zoetigheid

Weersta de verleiding om je kinderen ‘zoet’ te houden met zoete snoepjes. Hiervan zullen ze alleen maar drukker en onrustiger worden. Beter is het om wat hartige snacks in te pakken zoals chips, kaasblokjes of natuurlijk wat fruit. Zolang je maar vermijd dat je kinderen midden in een sugar rush zitten op het moment dat het vliegtuig op moet stijgen.

Moedig je kinderen aan om een reisdagboek bij te houden

Zet ze aan het tekenen en schrijven. Geef ze tips om goed te kijken en te luisteren naar alle nieuwe indrukken van de reis. Misschien eten ze wel iets voor de eerste keer. Door je kindereren dit te laten documenteren laat je ze veel bewuster omgaan met deze nieuwe ervaring. Niet alleen goed voor hun ontwikkeling, maar ze houden er gelijk een leuke herinnering van de vakantie aan over. Leuk voor later!

Vergeet de babydoekjes niet

Zelfs al zijn je kids al lang uit de luiers, babydoekjes zijn feitelijk onmisbaar bij elke activiteit. Eigenlijk zou je ze in je tas moeten hebben zitten zelfs als je zonder kinderen op pad gaat. Ze zijn nuttig voor het wassen van handen, schoonmaken van toiletbrillen en weghalen van plotselinge en mysterieuze vlekken. Met vochtige babydoekjes bij de hand is elke kliederboel makkelijk en snel opgelost.

Zorg dat de paspoorten allemaal in orde zijn

Ga je buiten Europa op pad? Controleer dan of ieder familielid een geldig paspoort heeft. En aangezien het aanvragen van een nieuw paspoort in de drukke vakantieperiodes wat langer kan duren, is het slim om dit ruim van tevoren te doen. Tegenwoordig moeten kinderen hun eigen paspoort hebben, dus bijgeschreven staan bij papa of mama is niet meer afdoende.

Betrek oudere kinderen bij de plannen

De beste manier om te voorkomen dat je tiener met een chagrijnig gezicht de vakantie verpest is door hem te betrekken bij de planning van de vakantie en te vragen wat hij zou willen doen. Je zult er misschien versteld van staan dat ze geen zin hebben om de hele dag op hun telefoon door te brengen.

Reizen met kinderen: leuk en gezellig

Reizen met kinderen, jong en oud, kan een extra uitdaging zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het niet ook extra gezellig en leuk is. Geniet van je gezin en ga goed voorbereid op vakantie met behulp van onze bovenstaande tips.

12 Fantastische Budget Bestemmingen in 2018

18 May 2018

China Ben je op zoek naar een goedkope vakantie in 2018? Dan ben je op de juiste plek beland! Wij weten namelijk alles van vakanties en zijn ervaren in het juist voorspellen van de ontwikkelingen in de prijzen in de toeristenindustrie. En ook al zeggen de zogenaamde experts dat door de aantrekkende economie de kosten voor vakanties dit jaar toe zullen nemen, een fantastische budget trip is ook in 2018 prima te maken! Zelfs met de toenemende vliegticketprijzen (3.5% meer) en duurdere hotelovernachtingen (3.7% meer) in vergelijking met 2017. Maar geen nood! Wij hebben de beste locaties met de mooiste prijzen voor je uitgezocht. Het is voor jou slechts een kwestie van kiezen en boeken! En als je eenmaal op je vakantiebestemming bent? Vergeet dan niet nog even aan ons te denken. Wij zijn dan namelijk hard aan het werk om je volgende droombestemming voor je uit te zoeken. Let op: dit is geen lijst met de allergoedkoopste bestemmingen, dit is een lijst met value-for-money bestemmingen! Ga nu met ons mee naar:

1: Hunan, China

Hunan is de provincie van het hete eten in China. Maar ook als je niet van een pittige maaltijd houdt dan heeft Hunan veel te bieden. Zo is er het bijzondere en zeer indrukwekkende natuurpark Zhangjiajie. Hier vind je 250 bijzonder gevormde zandsteen pieken overwoekerd door een groen bos. Dit natuurpark stond model voor de fantastische wereld in de film ‘Avatar’ uit 2009. Een andere highlight in Hunan is Fenghuang, een historisch plaatsje wat boven de Tuo Rivier op houten palen staat. Je moet natuurlijk eerst even naar China vliegen, maar daarna zijn de kosten heel goed te behappen. Prima hotels kosten nog geen 9 euro per nacht bijvoorbeeld. En het hete eten? Daar betaal je een appel en een ei voor. Nihao!

2: Tallinn, Estland

De hoofdstad van Estland is niet groot, maar erg modieus en heel betaalbaar. Tallinn wordt ook wel de stad met de meest charmante oude binnenstad van Oost Europa genoemd. Hier kun je prima te voet op avontuur en overnachten in nette maar goed betaalbare hostels, pensions of hotels. Geniet van het schitterende panorama over de Baltische Zee of ga naar Kalamaja, een zich rap ontwikkelende buurt waar je heerlijk kunt eten bij foodtrucks die nog geen fractie vragen voor wat je in Nederland zou moeten betalen. Leuk en lekker!

3: Lanzarote, Canarische Eilanden, Spanje

Dit is een gouden oude op de lijst van betaalbare maar ook heerlijke vakantiebestemmingen. Op dit eiland is alles prima voor elkaar; goede wegen, hotels in alle prijscategorieën, goedkope autoverhuur en niet te vergeten smakelijk en betaalbaar eten. Lanzarote heeft een hoop te bieden; van simpel zon zee strand vermaak tot het unieke natuurpark ‘Parque Nacional de Timanfaya’ of de bijzondere wijngaarden op het zwarte vulkaanzand. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke wandelingen in de ruige natuur, bijzondere architectuur of overweldigende uitzichten tijdens een een van de vele mooie autoroutes op het eiland; er is voor iedereen wat wils. En dat voor een zacht prijsje. Boeken!

4: Albufeira, Portugal

Een betaalbare zonvakantie vier je in het zuiden van Portugal. En wel in de Algarve. Albufeira, centraal gelegen in deze mooie streek, is een stad met een heerlijk klimaat, goed betaalbare appartementen en hotels en schitterende stranden. Je hoeft er nooit honger of dorst te hebben want er zijn meer dan 100 verschillende restaurants, nachtclubs en bars in de stad te vinden! Een van de beste eigenschappen van Albufeira? De mooie en charmante Oude Stad. Hier vind je echt traditionele Portugese straatjes en pleinen. Daarnaast zijn zowel het eten als de voortreffelijke wijnen hier heel erg goed geprijsd. Een perfecte vakantiebestemming voor zon, zee, cultuur, en culinair genieten zonder dat je heel diep in de buidel hoeft te tasten.

5: La Paz, Bolivia

Oké, je moet even een scherpe aanbieding vinden om goedkoop naar Bolivia te vliegen. Maar dan! Deze stad ligt op 3660 meter hoogte en is een van de meest voordelige en bijzondere steden van Zuid Amerika. De unieke Anders cultuur en de mogelijkheid om voor een appel en een ei Spaans te leren spreken maken deze stad op het Boliviaanse hoogland de moeite meer dan waard. Voor nog geen 25 euro per dag kun je hier prima rondkomen. Dan eet je heerlijk en maak je ook nog eens avontuurlijke wandeltochten of mountainbike trips. Altijd al naar Zuid Amerika gewild? La Paz is the place to be!

6: Dubrovnik, Kroatie

Deze parel aan de adriatische zee is moeilijk te weerstaan. Hier waan je je terug in de tijd, en wandelend over de oude stadsmuren voel je je alsof je in een film speelt. Dat is niet zo gek, want de beroemde HBO TV serie ‘Game of Thrones’ heeft hier veel opnames gemaakt! Tijdens de hete Kroatische zomers geven de koele zandstenen straten verfrissing op het heetsts van de dag. De goed geconserveerde huizen en monumenten maken de stad een waar openluchtmuseum. Ook is de plaats ideaal als uitvalsbasis om te gaan eilandhoppen. En hadden we al gemeld dat Dubrovnik helemaal niet duur is?

7: Krakow en omgeving, Polen

Het bijzondere van Polen is dat dit land ondanks de economische voorspoed nog steeds erg betaalbaar blijft. In de historische stad Krakow komen veel toeristen, maar je kunt hier een prima tijd doormaken zonder zoveel uit te hoeven geven als bijvoorbeeld in Praag of Berlijn. De omgeving van Krakow is ook meer dan bijzonder. Zo vind je aan de noordkant de herbouwde oude stad stad Gdansk aan de kust. Maar ook het gebergte in de budget locaties rond Zakopane zijn de moeite van het bezoeken waard. Hier krijg je pas echt value for money. En Polen is nog eens dichtbij huis ook!

8: Oezbekistan

Als je van avontuur houdt dan is Oezbekistan echt iets voor jou. Het land is echt wel aan het moderniseren, maar de gemakken hier zijn niet hetzelfde als bij ons in het aangeharkte Europa. Dat is juist de charme van dit soort (extreem goedkope!) vakantiebestemmingen. Hier vind je zowel Perzische als Sovjets invloeden in de cultuur, het eten maar ook in de indrukwekkende toeristenattracties. Dit is geen land voor beginnende reizigers, maar zeker een unieke bestemming waar het, als je er eenmaal bent, goedkoper is dan thuisblijven. Tip: boek je reis met een gespecialiseerd reisbureau. Zo weet je zeker dat je het beste haalt uit je reis naar Oezbekistan.

9: Karpathos, Griekenland

Dit Griekse eiland biedt dezelfde allure als Santorini en Mykonos met als voordeel dat de prijzen er een stuk lager liggen. De geschiedenis van het eiland gaat terug naar de 5e eeuw voor onze jaartelling, dus als je gek bent op geschiedenis dan is hier genoeg te vinden. Maar ook zon- en strandliefhebbers komen hier uiteraard aan hun trekken. Van de oude ruïnes bij Agia Anastasia tot de witte stranden aan de kust waar je kunt windsurfen, scuba duiken, snorkelen en vissen, op Karpathos hoef je je nooit te vervelen. Voor nog geen 80 euro per nacht verblijf je hier in charmante hotelletjes of pensions. Trakteer jezelf op een heerlijk verblijf op Karpathos!

10: Napels, Italie

Napels is de toegangspoort tot bekende toeristenbestemmingen zoals Capri, Pompeii en de kust van Amalfi. Maar de stad zelf heeft ook veel te bieden. Het is immers een van de oudste steden in Europa en daarom tot de nok gevuld met interessante culturele attracties en monumenten. Heb je altijd al een echt kasteel aan zee willen zien? Check. Op onderzoek willen uitgaan in catacomben uit de Romeinse tijd? Kan in Naples. Is het je droom om een pizza eten in de stad waar deze is uitgevonden? Dat kan dus echt alleen in Napels. Voor nog geen 4 euro! De Napolitaanse pizza is zelfs uitgeroepen door UNESCO als cultureel erfgoed, dus eigenlijk mag je deze stad niet overslaan. Omdat Napels jarenlang te kampen heeft gehad met armoede en maffia (gelukkig gaat het veel beter nu) is het hier veel goedkoper dan bijvoorbeeld Milaan of Rome. Doen!

11: Zanzibar, Tanzania

Je denkt bij deze schitterende tropische locatie misschien niet direct aan een budget vakantie. Maar ervaren reizigers vertellen het ons keer op keer: Zanzibar is stukken goedkoper dan je op het eerste gezicht zou denken. En het is natuurlijk ook gewoon erg mooi. Vanaf het vasteland neem je de boot voor nog geen 30 euro. Laat vervolgens de luxueuze resorts en hotels links liggen, en kies voor de appartementen en hostels die veel goedkoper worden aangeboden (en net zo mooi gelegen zijn) ! Geniet van witte stranden, leer surfen en spendeer de hele dag in je hangmat met een kokosnoot (goedkoop!) in je hand. Wie wil dat nou niet?

12: Mostar, Bosnië

Bosnië is de perfecte locatie als je het echte Oost vs. West gevoel wilt ervaren. Mostar was een belangrijke stad van het Ottomaanse Rijk en biedt een authentieke ervaring. Daarnaast is het land lange tijd gebukt geweest onder Joegoslavische overheersers. Maar tegenwoordig gaat het er gelukkig een stuk beter! Een echte must do in Mostar is eten. In de schitterende oude stad vol kleine straatjes met kasseien vind je restaurants waar je biologisch eten uit de omgeving voorgeschoteld krijgt. Eerlijk en heerlijk. Een bezoek aan de boogbrug (Star Most) boven de Neretva rivier is een het hoogtepunt in Mostar. En natuurlijk kun ook met een beperkt budget van dit alles genieten.

20 tips waarmee je het beste van je vliegreis maakt!

16 May 2018

Luchthaven Een weekendje weg, de Grote Vakantie, of een week in de voorjaarsvakantie naar de Canarische eilanden: wat je reden ook is, grote kans dat je reis begint met gestress op het vliegveld. Maar dat is helemaal niet nodig! Je vakantie begint namelijk al op het moment dat je jouw voordeur achter je dicht trekt. Het zou zonde zijn als je deze eerste uren gespannen doorbrengt. Daarom geven wij 20 expert tips waarmee jij je tijd op het vliegveld én in het vliegtuig optimaal benut. Want je vakantie is al kort genoeg.

Voor Vertrek:

1- Draag je meest comfortabele ondergoed. Je moet waarschijnlijk een lange tijd zitten. Je zult jezelf dankbaar zijn!

2- Heb je een enkel ticket aangeschaft omdat je nog niet weet hoe je reisplannen zich zullen ontwikkelen? Zorg dan dat je een (nep)return ticket geprint hebt. Sommige landen eisen bij aankomst dat je aan kunt tonen dat je een ticket hebt om het land ook weer te verlaten. Dit hoeft niets te komsten, gebruik deze website voor het maken van een gratis nepticket wat je kunt laten zien als hierom wordt gevraagd: http://www.returnflights.net

3- Eet 24 uur voor je vlucht geen bonen, erwtensoep of een maaltijd met veel uien. Niet alleen doe je jezelf hier een plezier mee, ook je reisgenoten en de andere mensen in het vliegtuig zullen dit waarderen.

4- Grote kans dat je van Schiphol vliegt. Maar ook Rotterdam-Den Haag airport of Eindhoven Airport bieden veel vakantievluchten. Zorg dat je een paar dagen voor vertrek goed hebt uitgezocht hoe je naar het vliegveld gaat en hoe lang dit kan duren. Deze tip is natuurlijk helemaal relevant als je in een ander land voor het eerst van een vliegveld gebruik maakt. Stress omdat de reis naar het vliegveld te lang duurt wil je ten alle tijde voorkomen!

5- Print je boardingpass of maak er een screenshot van. Steeds meer vliegmaatschappijen eisen dat je van tevoren incheckt. Heel handig, maar zorg voor een backup. Misschien is de batterij van je telefoon net leeg als je op het vliegveld bent. Of het internet werkt niet goed bij de security. Je wilt dan niet staan stuntelen met een app die niet reageert. Dus: ben voorbereid en zorg dat je boardingpass ook zonder internet (of nog liever, zonder telefoon) beschikbaar is.

Check-in & Security

6- Als je op het vliegveld aankomt ga dan niet gelijk naar de check-in balie. Hoe later je incheckt en je bagage dropt, hoe beter. Waarom? Hoe meer mensen al voor jou zijn ingecheckt, hoe meer koffers er al op weg zijn naar het vliegtuig. Dus als jij lekker laat je bagage achterlaat, dan wordt deze ook het laatst in het vliegtuig geplaatst. En de laatste tas komt er ook weer als eerste uit. Reis je met kinderen, dan is het verstandig om wel zo snel mogelijk in te checken. Dan ben je er maar vanaf.

7- Reis je in een drukke vakantieperiode? Dan zijn er zeker weten lange rijen. Daar ga je natuurlijk niet in staan. Nee, je zoekt een koffietentje op en gaat lekker genieten van een goed boek en een cappuccino. De vliegtuigen die het eerst vertrekken hebben voorrang, dus de passagiers die zich daarvoor nog moeten inchecken ook. Zodra je vlucht wordt omgeroepen voor de incheck mag je rechtstreeks doorlopen zonder in de rij te hoeven staan.

8- Bij de security zorg je ervoor dat je niet extra hoeft te worden gecheckt. Hoe? Door echt al je juwelen, je horloge, je riem en alles wat eventueel het alarm af kan doen gaan uit en af te doen. Beter iets te veel in dat bakje leggen dan te weinig. Je zult een stuk sneller door de security gaan en je blijft een gênante fouillering bespaart.

9- Neem een extra plastic ziplock zakje mee zodat je eventuele toiletartikelen die nog in je handbagage zitten gewoon mee mogen (als ze verpakking niet te groot is). Sommige vliegvelden hebben een limiet aan het aantal artikelen per zakje. Daarnaast vragen ze ook nog eens een vergoeding voor een nieuw zakje. Vreselijk zonde van het geld, dus het is verstandig om een of twee extra ziplocks in je handbagage te stoppen. Weegt niets en kost geen ruime.

10- Reis je zonder kinderen? Kies dan zelf ook de rij zonder kids als het tijd is om door de security te gaan. De pakken en stropdassen zijn meestal een stuk efficiënter en sneller dan families met twee tassen handbagage per persoon.

Na de security

11- Gebruik al het kleingeld wat je in je zakken en portemonnee hebt zitten om iets leuks te kopen. Vlieg je naar een bestemming buiten Europa, dan heb je voorlopig toch niets aan dat geld. Koop iets voor onderweg, bijvoorbeeld een tijdschrift, of trakteer jezelf op iets lekkers. Gooi alle munten op de toonbank en laat de cassiere weten dat, mocht het bedrag niet genoeg zijn, je de rest betaalt met je bankpas. Heerlijk zo’n lichte portemonnee!

12- Vaak zijn er op vliegvelden faciliteiten om je telefoon en computer op te laden. Het is altijd handig om er voor te zorgen dat voor je het vliegtuig in gaat de batterij van je telefoon weer vol is. Je weet nooit wanneer het eerstvolgende moment weer is dat dit weer kan.

13- Zie de tijd die je hebt voor het boarden als deel van je vakantie. Neem wat lekkers te drinken en te eten. Koop wat leuks voor je reisgenoten. Sommige vliegvelden hebben een casino, spa of sterrenrestaurant. Er is niks mis mee om te genieten van het leven. Tip: zet een timer zodat je niet vergeet om op tijd bij het vliegtuig te zijn. Je wilt je ook weer niet zo erg vermaken op het vliegveld dat je je vlucht mist!

Boarden & Tijdens de vlucht

14- Met kinderen reizen is altijd een extra uitdaging. Maar het hoeft helemaal geen probleem te zijn. Je moet gewoon zorgen dat je goed bent voorbereid. Hebben je kinderen een eigen draagbare spelcomputer die ze mee mogen nemen? Zorg dan dat deze altijd binnen handbereik zijn én volledig zijn opgeladen. Wachten voor vertrek in de lounge kan voor kinderen een belasting zijn op hun geduld; na de reis naar het vliegveld, de check in, de security en eventueel wat entertainment op het vliegveld zelf moeten ze nu ineens stil zitten voordat ze echt het vliegtuig in mogen. Zorg dus dat je kinderen een eigen rugzakje hebben met daarin (eventueel) hun spelcomputer, maar voornamelijk potloden, een kladblok en wat handzame spelletjes. Ook leuk voor jezelf trouwens!

15- Ga niet in de rij staan zodra het boarden begint. Je hebt toch een stoelreservatie? Niemand die stiekem je plaatsje inpikt. Wacht op je gemakje terwijl je nog even een krant leest of met je kinderen een potje galgje afmaakt. Het vliegveld vertrekt heus niet voordat ze je hebben omgeroepen, dus bang zijn om je vlucht te missen hoeft niet als je al bij de gate bent.

16- Zorg dat jij en al je reisgenoten nog even naar het toilet gaan bij de gate voor je gaat boarden. De toiletten op het vliegveld zijn altijd een stuk ruimer en comfortabeler dan die in het vliegtuig.

17- Vlieg je met een klein gezelschap of alleen? Dan kun je zelfs in het vliegtuig nog vragen of er een betere plaats beschikbaar is voor jou. Neem je een nachtvlucht, dan is bijvoorbeeld een stoel bij het raam erg fijn; je kunt tegen het raampje leunen met je het kussentje wat je krijgt in het vliegtuig. Bij binnenkomst in het vliegtuig glimlach je vriendelijk naar de stewardess en vraag je of het mogelijk is om van plaats te ruilen. De kans dat dit mogelijk is is altijd aanwezig! Als je met kinderen reist dan is het niet aan te raden om op het laatste moment stoelen proberen te ruilen. Tenzij je rustig op afstand van je familie wilt zitten natuurlijk.

18- Breng je eigen koptelefoon mee. Op de betere vluchten geven ze ze gratis af, maar bij budgetvluchten zul je ze altijd in het vliegtuig aan moeten schaffen. Daarbij komt, zelfs de gratis oortelefoons zijn vaak niet van de beste kwaliteit en na enkele uren ook niet meer zo comfortabel.

19- Stop altijd een splittertje in je handbagage zodat je twee koptelefoons op hetzelfde apparaat aan kan sluiten. Zo kun je samen met je buurman of buurvrouw genieten van de film of serie op je meegenomen iPad. Vooral aan te raden als je met een budgetmaatschappij vliegt zonder on board entertainment.

Bij aankomst

20- Haast je niet bij het uitstappen en het bij elkaar rapen van je handbagage. Het vliegtuig heeft meestal maar één uitgang en iedereen moet daar doorheen. Echter, als je eenmaal in de aankomsthal bent dan is het verstandig om wel door te lopen. Want ben je naar een bestemming gevlogen buiten het Schengengebied? Dan moet je eerst nog door de paspoortcontrole. Als je net wat sneller loopt dan de rest van je vluchtgenoten dan scheelt dat een aardige rij. Bonus tip: ga tijdens de vlucht, vlak voor het landen, nog snel naar het toilet. Veel mensen gaan na aankomst direct naar de WC en belanden daardoor achter in de rij bij de paspoortcontrole. Dat doe jij dus niet!